Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Ασφαλής και Ανώνυμη Πλοήγηση: Τα Καλύτερα Δωρεάν VPN

Ασφαλής και Ανώνυμη Πλοήγηση: Τα Καλύτερα Δωρεάν VPN





Αναμφίβολα το Internet είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όμως, τα δεδομένα και η ιδιωτικότητά μας στο διαδίκτυο είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους. Αν θέλουμε επιπλέον προστασία, η καλύτερη λύση είναι το Virtual Private Network. Δείτε ποια είναι τα καλύτερα δωρεάν VPN του 2018, αλλά και ποια πρέπει να αποφύγουμε, για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλή και ανώνυμη πλοήγηση.


Τι είναι το Virtual Private Network (VPN)

Με ταυτόσημη Ελληνική ορολογία, το VPN είναι το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο που κρυπτογραφεί τη σύνδεσή μας στο Internet, με σκοπό την ανώνυμη πλοήγηση και διακίνηση δεδομένων στο ίντερνετ.
Μπορούμε να φανταστούμε το VPN σαν ένα απαραβίαστο τούνελ, μέσα από το οποίο περνούν όλα τα δεδομένα της σύνδεσής μας στο Internet.
Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεται τόσο η δραστηριότητά μας - οι σελίδες που μπαίνουμε και τα αρχεία που κατεβάζουμε - όσο και οι προσωπικές μας πληροφορίες, όπως η διεύθυνση IP της σύνδεσης, το λειτουργικό μας σύστημα, ο browser μας, κλπ.


Μέσω ενός VPN, οι μόνοι που γνωρίζουμε τη δραστηριότητά μας είμαστε εμείς και η εταιρεία που συντηρεί τους server για το VPN, και οι καλύτερες εταιρείες του χώρου δεν κάνουν καμία καταγραφή.

Η ασφάλεια αυτής της υλοποίησης είναι τόσο υψηλή, που ούτε ο πάροχός μας στο Internet δεν γνωρίζει τι δεδομένα μεταφέρονται μέσω του VPN.
Το μόνο που μπορεί να γνωρίζει είναι πως υπάρχει ένα VPN. Είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για ασφαλή και ανώνυμη πλοήγηση στο Internet.

Γιατί να επιλέξω δωρεάν VPN

Η κυριότερη χρήση για ένα δωρεάν VPN είναι για να αποκρύψουμε την πραγματική μας διεύθυνση IP (IP address) και να πλοηγούμαστε στο Internet με μία άλλη, την οποία παρέχει το VPN.
Ο πιο συνηθισμένος λόγος για να θέλουμε να αλλάξουμε IP είναι αν θέλουμε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που δεν υποστηρίζεται στη χώρα μας.
Με το κατάλληλο VPN μπορούμε να έχουμε Αμερικανική IP, και να ακούσουμε μουσική από το Pandora, να δούμε βίντεο στο YouTube με περιορισμό χώρας, ή να παρακολουθήσουμε σειρές από το BBC iPlayer με IP από το Ηνωμένο Βασίλειο.



Ταυτόχρονα, η ανώνυμη πλοήγηση μέσω VPN μας επιτρέπει να παρακάμπτουμε θέματα λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Με τη χρήση VPN μπορούμε να μπαίνουμε σε ιστοσελίδες που έχει μπλοκάρει ο εργοδότης μας, όπως το Facebook ή άλλα Social Media.
Σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ιαπωνία, όπου το κατέβασμα ταινιών παράνομα μπορεί να επιφέρει πρόστιμα των 1000+ ευρώ, κατεβάζοντας μέσω VPN η δραστηριότητά μας θεωρητικά μπορεί να παραμείνει κρυφή.
Βέβαια, δεν συνιστούμε με κανένα τρόπο τη χρήση VPN για παράνομες ενέργειες οποιασδήποτε μορφής, ούτε φέρουμε την ευθύνη αν σας πιάσουν.

Ακόμα όμως και για την απλή πλοήγηση, με το VPN καμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει την IP μας και άλλα προσωπικά μας στοιχεία, όπως το λειτουργικό σύστημα, τον browser που χρησιμοποιούμε, κ.α.
Τέλος, το VPN μπορεί να μας προστατέψει όταν συνδεόμαστε σε ξεκλείδωτα WiFi, όπως σε κάποια καφετέρια.
Σε τέτοια ανοιχτά δίκτυα, είναι ιδιαίτερα εύκολο για κάποιον κακόβουλο να υποκλέψει τον κωδικό του e-mail μας, του λογαριασμού μας στο Facebook, ή άλλων λογαριασμών.
Μάλιστα, δεν χρειάζεται καν αυτό το άτομο να έχει ιδιαίτερες γνώσεις, καθώς μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτοματοποιημένα εργαλεία.
Σίγουρα αυτό είναι το λιγότερο πιθανό από όλα τα άλλα σενάρια - σε καμία περίπτωση και με καμία φαντασία δεν υπάρχουν επίδοξοι hacker σε κάθε καφετέρια.
Από τη στιγμή όμως που δεν κοστίζει τίποτα να έχουμε την ασφαλή και ανώνυμη πλοήγηση μέσω VPN, δεν υπάρχει λόγος να το ρισκάρουμε.

Είναι νόμιμη η απόκρυψη της IP Address με το VPN;

Σε χώρες όπως η Κίνα, όπου η λογοκρισία είναι αυστηρότατη, το VPN θεωρείται σοβαρή παραβίαση, γιατί παρακάμπτει την αυστηρή κρατική λογοκρισία όσον αφορά το Internet.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη Ρωσία, όπου από την 1η Νοεμβρίου 2017 έχει τεθεί σε ισχύ νόμος που απαγορεύει τη χρήση VPN και άλλων τεχνολογιών, γνωστών ως anonymizers (anonymous proxies).
Όμως η Κίνα και η Ρωσία είναι εξαίρεση στον κανόνα. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα νομιμότητας όσον αφορά τη χρήση του VPN.
Κάτι όμως που είναι σημαντικό να προσέξουμε είναι η έδρα της κάθε εταιρείας VPN. Εταιρείες VPN με έδρα τις ΗΠΑ και τις περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν και να διατηρούν για ένα διάστημα τα στοιχεία σύνδεσης των πελατών τους, και να τα παραδώσουν στις αρχές αν τους ζητηθούν.
Για την ευρωπαϊκή ένωση, η νομοθεσία που προβλέπει αυτή την καταγραφή ονομάζεται EU Data Retention Directive (2006/24/EC). Αυτή υποχρεώνει τους παρόχους Internet και τις εταιρείες VPN να διατηρούν τα δεδομένα σύνδεσης από έξι μήνες έως δύο χρόνια.




Σε άλλες χώρες, όμως, η νομοθεσία προστατεύει τον χρήστη VPN. Ειδικά στη Ρουμανία, όπου εδρεύουν ορισμένα δωρεάν VPN του οδηγού, το 2009, το Συνταγματικό Δικαστήριο καταψήφισε την υποχρέωση διατήρησης στοιχείων ως αντισυνταγματική.
Βέβαια, είναι αυτονόητο πως η χρήση του VPN με κανένα τρόπο δεν νομιμοποιεί παράνομες ενέργειες, από το hacking μέχρι τη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας.

Τα μειονεκτήματα του δωρεάν VPN

Όσοι χρησιμοποιούμε ADSL,VDSL, ή Fiber 100Mbps στο σπίτι, δεν μας απασχολεί ο όγκος των δεδομένων που κατεβάζουμε ή ανεβάζουμε στο Internet. Είτε κατεβάσουμε 5GB τον μήνα, είτε 500GB, την ίδια συνδρομή θα πληρώσουμε.
Σε εταιρικό επίπεδο, όμως, όσον αφορά παρόχους ίντερνετ, website hosting, και τις εταιρείες VPN, με ασύλληπτα υψηλότερο όγκο δεδομένων, η κατάσταση διαφέρει.


Το εύρος ζώνης των γραμμών που χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές έχει τεράστιο μηνιαίο κόστος, της τάξης των δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Ειδικά για το VPN, που κάθε σοβαρή εταιρεία πρέπει να έχει εκατοντάδες server σε ολόκληρο τον κόσμο, προστίθενται σημαντικά κόστη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του συστήματος.

Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες VPN;
Η πραγματικότητα είναι πως οι περισσότερες υπηρεσίες VPN παρέχουν δωρεάν πρόσβαση με σημαντικούς περιορισμούς. Την προσφέρουν σαν ένα κίνητρο για τους χρήστες να αναβαθμίσουν σε πληρωμένη συνδρομή.
Αρκετές υπηρεσίες περιορίζουν τον όγκο διακίνησης δεδομένων. Συνήθως το όριο είναι από 200MB έως 1GB τον μήνα. Άλλες υπηρεσίες περιορίζουν την ταχύτητα ή τον συνεχή χρόνο σύνδεσης.



Όμως, όπως θα δούμε στη συνέχεια, υπάρχουν νέες γενναιόδωρες υπηρεσίες που μας παρέχουν ευθύς εξαρχής 5 - 10GB δωρεάν μηνιαίως.
Ένα άλλο βασικό μειονέκτημα στα δωρεάν VPN, με μοναδική εξαίρεση συγκεκριμένους server στο OpenVPN, και τα κάποια από τα δωρεάν VPN του οδηγού, είναι ότι απαγορεύουν το κατέβασμα torrent, είναι κατάλληλα μόνο για ανώνυμη πλοήγηση.
Ως εκ τούτου, αν ο λόγος που επιλέξαμε δωρεάν VPN ήταν το κατέβασμα torrent για το οικιακό μας σινεμά, τότε η διασκέδασή μας ενδέχεται να πέσει σε φουρτούνα.
Τα περισσότερα VPN παρέχουν μικρό αριθμό server για δωρεάν χρήση, που είναι συνήθως υπερφορτωμένοι από πολλούς χρήστες. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα μικρές ταχύτητες στην ανώνυμη πλοήγησή μας. Και εδώ το OpenVPN αποτελεί την εξαίρεση.

Καταγραφή δραστηριότητας

Στο VPN πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιον εμπιστευόμαστε να μας διασφαλίσει τα πολύτιμα δεδομένα μας και τη δραστηριότητά μας. Ορισμένα δωρεάν VPN, ως αντάλλαγμα για τις ελεύθερες υπηρεσίες τους, καταγράφουν την κίνησή μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αυτό είναι και το σημαντικότερο μειονέκτημα των δωρεάν VPN, καθώς ισχύει απόλυτα το κλισέ "αν δεν πληρώνουμε για το προϊόν, γινόμαστε εμείς το προϊόν" .

Ένα παράδειγμα είναι το Betternet, το οποίο αναφέραμε σε προηγούμενη έκδοση αυτού του οδηγού. Όμως το αφαιρέσαμε αφού αποκαλύφθηκε πως κάνει την μεγαλύτερη παρακολούθηση χρηστών από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία VPN.
Και δεν είναι φυσικά η μόνη υπηρεσία. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η υπηρεσία VPN της Facebook, η Onavo Protect, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα για ότι κάνουμε στο ίντερνετ, και τα παραδίδει όλα στο Facebook.
Σε γενικές γραμμές, αν μας ενδιαφέρει η απόλυτα ανώνυμη πλοήγηση, είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τα δωρεάν VPN. Απλά γιατί δεν έχουν κίνητρο να διατηρήσουν κρυφά τα προσωπικά μας δεδομένα, και είναι βέβαιο ότι πωλούν το ιστορικό της περιήγησης μας.

Η ταχύτητα του δωρεάν VPN

Αν θέλουμε γρήγορη και ανώνυμη πλοήγηση, πρέπει να προσέξουμε στο δωρεάν VPN να επιλέγουμε server με χαμηλό latency.
Φυσικά, για video streaming και κατέβασμα αρχείων, η ταχύτητα κατεβάσματος (Download Speed) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τιμή.


Συνήθως με το VPN θα υπάρχει μια υστέρηση της τάξης των 2 Mbps, καθότι παρεμβάλλεται ένας επιπλέον server, που πάντοτε βρίσκεται σε ξένη χώρα, και καταλήγουμε να έχουμε τα δεδομένα μέσω Ιταλίας, Ρουμανίας, Τουρκίας, Αγγλίας, κλπ.
Δυστυχώς, κανένα δωρεάν VPN δεν έχει server στην Ελλάδα, που θα είχαν θεωρητικά την υψηλότερη ταχύτητα. Για ελληνικό server και IP θα πρέπει να πληρώσουμε.
Επίσης, με τους περιορισμένους server, λόγω ακριβώς του ότι δεν πληρώνουμε, η υστέρηση στο δωρεάν VPN θα είναι μεγαλύτερη. Με λίγα λόγια, η εξίσωση στην ταχύτητα έχει ως εξής:
  • Χαμηλή τιμή ping = Ταχύτερη ανώνυμη πλοήγηση
  • Υψηλή τιμή download speed = Γρηγορότερο κατέβασμα

Windscribe - 10GB + torrenting

  • 10GB δεδομένων δωρεάν μηνιαίως
  • Τοποθεσίες δωρεάν διακομιστών: 8 χώρες
  • Επιτρέπει το torrenting: Ναι
  • Ταυτόχρονη σύνδεση με άλλες συσκευές: Όχι
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Windows, macOS, Android, iOS, Linux
Tο Windscribe πρόκειται για ένα πολύ γενναιόδωρο δωρεάν VPN, που μας δίνει 10GB στον όγκο διακίνησης δεδομένων μηνιαίως. Αυτός ο όγκος μπορεί να αυξηθεί αν προτείνουμε την υπηρεσία σε φίλους και γνωστούς.


Για να πάρουμε τα 10GB, η υπηρεσία θα μας καθοδηγήσει να ανοίξουμε λογαριασμό, και στη συνέχεια πρέπει απαραίτητα να επιβεβαιώσουμε την εγγραφή στο email που θα μας έρθει.
Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι το Windscribe επιτρέπει torrenting, και μάλιστα σε πολύ υψηλές ταχύτητες, όπως διαπιστώσαμε στις δοκιμές μας, και παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.



Μάλιστα, το εξαιρετικό δωρεάν VPN έχει και μια αυτοματοποιημένη λειτουργία, η οποία αναγνωρίζει αν τρέχουμε το Kodi, και περιορίζει τη χρήση των πόρων του συστήματός μας.
Το Windscribe διαθέτει ένα πολύ εύκολο client με ελληνικό περιβάλλον, και με ενεργό τείχος προστασίας. Έχει πολύ εύκολες και βολικές ρυθμίσεις, και επιτρέπει την αυτόματη σύνδεση για ακόμη πιο εύκολη ανώνυμη πλοήγηση.



Ο δωρεάν client διαθέτει αρκετούς server από οκτώ χώρες, χωρίς να απαιτεί την πληρωμένη έκδοση.
Όπως είδαμε στην αρχή, το Windscribe διατίθεται για όλα σχεδόν τα λειτουργικά συστήματα, και έχει και βολικές επεκτάσεις για τους browser.



Πλεονεκτήματα
  • Επιτρέπει λήψη torrent
  • Υψηλές ταχύτητες
  • Αποτελεσματική απόκρυψη της IP χωρίς διαρροές
  • Εύχρηστος client με εξελληνισμένο περιβάλλον
  • Δεν απαιτείται αποσύνδεση του server για να συνδεθούμε σε κάποιον άλλο
  • Αυτόματη σύνδεση του VPN σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi
  • Ιδανικό για αρχάριους
  • Περιλαμβάνει τείχος προστασίας (Firewall)
  • Υποστήριξη πολλών λειτουργικών συστημάτων
  • Επέκταση για τους browser
Μειονεκτήματα
  • Άγνωστη πολιτική απορρήτου. Υπόσχεται το zero logs, δηλαδή τη μηδενική καταγραφή, μόνο στην πληρωμένη έκδοση

ProtonVPN - Χωρίς όριο δεδομένων

  • Δεν υπάρχουν μηνιαία όρια δεδομένων
  • Τοποθεσίες δωρεάν διακομιστών: 3 χώρες
  • Επιτρέπει το torrenting: Όχι
  • Ταυτόχρονη σύνδεση με άλλες συσκευές: Όχι
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Windows, macOS, Android, iOS, Linux
Πρόκειται για ένα δωρεάν VPN που έχει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, καθώς δεν επιβάλλει περιορισμούς στη διακίνηση των δεδομένων, που σημαίνει ότι έχουμε απεριόριστη ανώνυμη πλοήγηση.
Ωστόσο, αυτό αντανακλά στην ταχύτητα της δωρεάν έκδοσης, και αναπόφευκτα θα έχουμε χαμηλότερες ταχύτητες σε σύγκριση με τους συνδρομητές που πληρώνουν, και σε σχέση με το προηγούμενο VPN.
Επιπλέον δεν υπάρχει υποστήριξη P2P, και δεν μπορούμε να κατεβάσουμε torrent. Οι περιορισμοί του ProtonVPN Free περιλαμβάνουν και τη χρήση μιας μόνο συσκευής, και πρόσβαση μόνο σε τρεις τοποθεσίες.



Ο client, όπως θα παρατηρήσαμε στην παραπάνω εικόνα, είναι από τους πιο ωραίους σε σχεδιασμό. Μάλιστα η υπηρεσία μας δίνει για επτά ημέρες όλες τις δυνατότητες της πληρωμένης βασικής έκδοσης.



Μπορούμε να τον κατεβάσουμε από εδώ για Windows, MacOS, Linux, και Android. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να ανοίξουμε λογαριασμό μέσα από τον client, ή την επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας.



Πλεονεκτήματα
  • Απεριόριστη χρήση δωρεάν
  • Πολλά χαρακτηριστικά
  • Μοντέρνος client
  • Αυτόματη σύνδεση του VPN σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi
  • Υποστήριξη πολλών λειτουργικών συστημάτων
Μειονεκτήματα
  • Μείωση ταχύτητας δικτύου
  • Μόνο τρεις τοποθεσίες διακομιστών
  • Δεν επιτρέπει λήψη torrent
  • Μόνο μια συσκευή
  • Περιορισμένες επιλογές υποστήριξης
  • Είναι πολύ πιθανό να καταγράφει τη δραστηριότητα και να συλλέγει δεδομένα.
Η βαθμολογία μας: 8.0/10


Hotspot Shield Free - Σε 5 συσκευές

  • 500ΜΒ δεδομένων δωρεάν ημερησίως (περίπου 15GB κάθε μήνα)
  • Τοποθεσίες δωρεάν διακομιστών: ΗΠΑ
  • Επιτρέπει το torrenting: Ναι
  • Ταυτόχρονη σύνδεση με άλλες συσκευές: Ναι (πέντε)
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Windows, macOS, Android, iOS
Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή VPN στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, και αναμφίβολα ένα από τα πιο γρήγορα - ιδίως η πληρωμένη έκδοση.
Εκτός από τα Windows, είναι ιδανικό για χρήστες Android και iOS, καθώς μπορούν να το χρησιμοποιούν δωρεάν σε όλες τις συσκευές τους στα δημόσια Wi-Fi και τις καφετέριες.



Η υπηρεσία παρέχει το δωρεάν VPN στα Windows με δύο τρόπους.
Αφού κατεβάσουμε τον client, αν πατήσουμε στο "Start 7-day trial", θα πάρουμε πλήρη πρόσβαση στην πληρωμένη υπηρεσία, δωρεάν για επτά ημέρες. Ωστόσο, θα πρέπει να δώσουμε τα στοιχεία της κάρτας μας.



Oι περισσότεροι από εμάς ενδέχεται να μην θέλουμε να δώσουμε την κάρτα.
Σε αυτή την περίπτωση, για να έχουμε το δωρεάν VPN, κατά την εγκατάσταση του client, πατάμε στο βελάκι που βλέπουμε στην εικόνα. Θα οδηγηθούμε απευθείας στη δωρεάν περιορισμένη έκδοση.



Μετά την εγκατάσταση του client, που είναι ιδιαίτερα απλή και αυτοματοποιημένη, θα δούμε κάτω δεξιά στη γραμμή εργασιών το εικονίδιο του HSS. Ταυτόχρονα, θα έχει αναδυθεί αυτόματα το εύκολο και φιλικό περιβάλλον του.



Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Hotspot Shield είναι ότι πρόκειται για την ταχύτερη υπηρεσία που έχουμε δει σε VPN, ιδίως σε ό,τι αφορά τον χρόνο που απαιτείται για να συνδεθούν οι server.
Τις περισσότερες φορές η σύνδεση γίνεται αστραπιαία μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Η δωρεάν υπηρεσία στον client επιτρέπει σύνδεση μόνο με server των Η.Π.Α. Ωστόσο, η επέκταση του Chrome μας επιτρέπει να συνδεθούμε σε άλλες 4 χώρες.



Πλεονεκτήματα
  • Επιτρέπει λήψη torrent
  • Υψηλές ταχύτητες
  • Εύκολος client
  • Αυτόματη σύνδεση του VPN σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi
  • Ιδανικό για αρχάριους
  • Ταυτόχρονη υποστήριξη πέντε συσκευών
  • Δωρεάν επέκταση Chrome με αποκλεισμό διαφημίσεων και cookies
Μειονεκτήματα
  • Το ημερήσιο όριο ίσως μας φανεί ανεπαρκές
  • Η πολιτική απορρήτου δεν είναι η καλύτερη. Έχει κατηγορηθεί ότι μοιράζεται και πωλεί τα δεδομένα των χρηστών.
  • Περιορισμένες επιλογές υποστήριξης
  • Πολλές διαφημίσεις στην εφαρμογή του Android
Η βαθμολογία μας: 8.0/10


Speedify - 32 χώρες, 1000+ server

  • 5GB δεδομένων δωρεάν μηνιαίως για κάθε συσκευή και λειτουργικό ανεξάρτητα
  • Σύνδεση με άλλες συσκευές: Απεριόριστες
  • Τοποθεσίες δωρεάν διακομιστών: 32 χώρες, 1000+ server
  • Επιτρέπει το torrenting: Ναι
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Windows, macOS, Android, iOS
Πρόκειται για μια σχετικά νέα υπηρεσία που χρησιμοποιεί εξελιγμένο λογισμικό, ισχυρή κρυπτογράφηση, και χαρακτηριστικά που συναντάμε μόνο σε συνδρομητικές υπηρεσίες.
Το Speedify διαφέρει από τα υπόλοιπα δωρεάν VPN, και αποτελεί πρόταση γνωστών και έγκυρων sites τεχνολογίας.
Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι συνδυάζει το εύρος ζώνης που παρέχεται από όλες τις διαθέσιμες Wi-Fi, 4G-LTE, και ενσύρματες συνδέσεις μιας συσκευής, για να αυξήσει τις ταχύτητες στην ανώνυμη πλοήγηση.



Βέβαια, αυτή η δυνατότητα δεν υφίσταται εάν υπάρχει διαθέσιμη μόνο μία σύνδεση στο διαδίκτυο. Επιπλέον, πολλοί από εμάς ίσως δεν θέλουμε να ξοδευτούμε χρησιμοποιώντας παράλληλα και το 4G ίντερνετ, αν είμαστε σε δωρεάν δημόσιο Wi-Fi.
Όμως, αν χρησιμοποιούμε τακτικά τα δεδομένα κινητής και θέλουμε αυτή την ιδιαίτερη συγχώνευση των δικτύων, η δωρεάν υπηρεσία μας δίνει τη δυνατότητα να μην εξαντλούμε γρήγορα το όριο του παρόχου της κινητής τηλεφωνίας.
Ταυτόχρονα, μας επιτρέπει να ελέγχουμε και ημερήσια ή μηνιαία τη χρήση του mobile ίντερνετ.



Το δωρεάν VPN είναι διαθέσιμο για iOS, Android, Windows και macOS. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιλογές για Linux.



Ο client είναι αναμφίβολα ο πιο κομψός από όλους του οδηγού. Μάλιστα, στη δωρεάν έκδοση στα Windows, μας ρωτά αν θέλουμε να κατεβάζουμε torrent, και μας προτείνει τον καλύτερο server για P2P.
Στις δοκιμές μας πρότεινε ένα server από την Ολλανδία, και οι ταχύτητες λήψης ήταν σχετικά καλές, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.



Πλεονεκτήματα
  • Επιτρέπει λήψη torrent
  • Δίνει δωρεάν 5GB ανεξάρτητα για κάθε συσκευή
  • Εξελιγμένο λογισμικό συγχώνευσης δικτύων για ενίσχυση της απόδοσης
  • Αναρίθμητοι server και τοποθεσίες
  • Έχει χαρακτηριστικά πληρωμένων VPN, όπως το Kill Switch και DNS leak protection
  • Κομψός client
  • Καλή απόδοση στο Android
Μειονεκτήματα
  • Δεν το προτείνουμε για τα Windows. Χρειάζεται τουλάχιστον δύο διαφορετικές συνδέσεις στο διαδίκτυο για να αποδώσει.
  • Όσο μειώνεται το όριο, τόσο πιο αργό VPN είναι στα Windows, με όποιον server και αν δοκιμάσαμε.
  • Άγνωστη πολιτική απορρήτου, καθότι εδρεύει στις ΗΠΑ. Είναι πολύ πιθανό να καταγράφει τη δραστηριότητα και να συλλέγει δεδομένα.
  • Εμφανίζει συχνές διακοπές στο web radio
  • Δεν ανοίγουν πολλά sites στα Windows

Σύγκριση ταχυτήτων των δωρεάν VPN

Για τις ανάγκες της δοκιμής, χρησιμοποιήσαμε τη σύνδεση VDSL 30Mbps του ΟΤΕ σε κυκλαδίτικο νησί, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιο θα είναι το ύψος της ταχύτητας που μπορούμε να έχουμε μέσα από τη χρήση των δωρεάν VPN που είδαμε.
Παραθέτουμε με φωτογραφίες τις μετρήσεις που έγιναν σε πέντε διαφορετικούς server σε κάθε VPN. Για να μην χαθούμε με πολλές εικόνες, παραθέτουμε τον μέσο όρο των ταχυτήτων.

Ελλάδα χωρίς VPN


Windscribe


ProtonVPN (η δοκιμαστική πληρωμένη έκδοση)


Hotspot Shield Free


Speedify


OpenVPN GUI

To OpenVPN είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Παρέχεται σε όλα τα VPN για αξιοποίηση, και αυτός ακριβώς είναι και ο ορισμός του Οpen Source.



Παρέχει όμως ένα εξαιρετικό client, που κάνει όλη τη διαφορά σε σχέση με τα περισσότερα δωρεάν VPN. Υπερτερεί σημαντικά, γιατί με τη βοήθεια τρίτων, προσφέρει καλύτερες ταχύτητες και απεριόριστη δωρεάν διακίνηση δεδομένων, χωρίς μηνιαίο όριο.
Στην ουσία, το OpenVPN GUI, (Graphical User Interface) μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε εμείς το δωρεάν VPN, με τη σταδιακή προσθήκη πολλών server από όλη την υφήλιο, έχοντας τη συνδρομή τρίτων μικρών εφαρμογών.
Μπορούμε να δούμε αναλυτικά σε παλιότερο οδηγό πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε το δικό μας δωρεάν VPN με το OpenVPN, για να έχουμε ανώνυμη πλοήγηση με απεριόριστο όγκο δεδομένων από δεκάδες server, και κατέβασμα torrent σε κάποιες περιπτώσεις.

VPN Extensions

Η διαφορά μεταξύ VPN desktop και VPN extension αφορά το ποιο κομμάτι της δραστηριότητάς μας στο Internet προστατεύεται από το VPN.
Όταν έχουμε έναν VPN Client, καλύπτει οποιαδήποτε δραστηριότητα του υπολογιστή στο Internet, από οποιοδήποτε διαφορετικό πρόγραμμα.
Όμως με ένα VPN Extension, καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο ο συγκεκριμένος browser που έχει εγκατεστημένη την επέκταση, με στόχο την ανώνυμη πλοήγηση.



Επιπλέον και σημαντικό, στις περισσότερες επεκτάσεις VPN που δεν διατίθενται από τις πληρωμένες υπηρεσίες, έχουμε ανώνυμη πλοήγηση και παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών.
Ωστόσο, όλα είναι στον αέρα, καθώς υπάρχει επισφαλής πολιτική απορρήτου, και σε πολλές περιπτώσεις παραμένουμε εκτεθειμένοι.

Touch VPN

Πρόκειται για VPN που αποκτήθηκε σχετικά πρόσφατα από την AnchorFree, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Hotspot Shield.
Παρά την εξαγορά και την υψηλή απόδοσή του, δεν υπάρχει επίσημο site που να πιστοποιεί τις δυνατότητες της επέκτασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το Touch VPN διακρίνεται για την απεριόριστη διακίνηση δεδομένων και την παροχή server από χρήσιμες τοποθεσίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, που έχουν περιορισμούς σε ενδιαφέρον περιεχόμενο συνεχούς ροής.



Για παράδειγμα, μόλις βάλαμε για δοκιμή τους Αγγλικούς server, αμέσως ξεκλειδώθηκε το ενδιαφέρον BBC iPlayer, που δεν λειτουργεί στην Ελλάδα. Το ίδιο προσφέρει και με τις κλειδωμένες Αμερικάνικες υπηρεσίες streaming.
Επιπλέον έχει χρήσιμες λειτουργίες για αποκλεισμό διαφημίσεων, cookies, και κακόβουλων ιστοσελίδων.



Υπέρ
  • Απλό και αποτελεσματικό extension.
  • Καλές ταχύτητες
  • Άρση γεωγραφικών περιορισμών σε sites του Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ
  • Αποκλεισμός διαφημίσεων και ύποπτων sites
Κατά
  • Είναι πολύ πιθανό να καταγράφει τη δραστηριότητα και να συλλέγει δεδομένα.

Browsec VPN

Το Browsec VPN είναι διαθέσιμο για Chrome, Firefox, Opera, αλλά και για τις iOS συσκευές μας. Για τις ανάγκες του οδηγού, δοκιμάσαμε την έκδοση για τον Chrome.
Επιλέγοντας την προσθήκη, η εγκατάσταση γίνεται σε δευτερόλεπτα.



Προσφέρει 4 server από Ολλανδία, Αμερική, Αγγλία και Σιγκαπούρη στη δωρεάν έκδοση, που ωστόσο είναι υπέρ αρκετοί, με πολύ καλές ταχύτητες στην ανώνυμη πλοήγηση.
Τους εναλλάσσουμε πατώντας πάνω στο "Change". Απενεργοποιείται επιλέγοντας το "ON" για να μετατραπεί σε "OFF".



Υπέρ
  • Απλό και αποτελεσματικό extension.
  • Καλές ταχύτητες
  • Διατίθεται για όλους σχεδόν τους browsers.
Κατά
  • Είναι πολύ πιθανό να καταγράφει τη δραστηριότητα και να συλλέγει δεδομένα.

ZenMate

Πρόκειται για γνωστή συνδρομητική υπηρεσία VPN, και η επέκταση δεν διαφέρει σε πολλά από τον Browsec. Διαφοροποιείται μόνο στις χώρες με τους δωρεάν server, που έρχονται από τη Γερμανία, Ρουμανία, ΗΠΑ, και Hong Kong.



Για την ανώνυμη πλοήγηση με το ZenMate, θα πρέπει να προσθέσουμε την επέκταση από το Chrome Store, τις επεκτάσεις του Firefox, ή τις επεκτάσεις του Opera, και στη συνέχεια να φτιάξουμε έναν δωρεάν λογαριασμό.
Υπέρ
  • Απλό και αποτελεσματικό extension.
  • Διατίθεται για όλους σχεδόν τους browsers.
Κατά
  • Είναι πολύ πιθανό να καταγράφει τη δραστηριότητα και να συλλέγει δεδομένα.

Unlimited Free VPN - Hola

Το Hola είναι πιθανώς το πιο γνωστό browser extension για χρήση VPN, και είναι ταυτόχρονα το πιο επικίνδυνο, και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να το χρησιμοποιήσουμε.

Ο λόγος είναι πως όταν χρησιμοποιούμε τη δωρεάν υπηρεσία του, του δίνουμε το δικαίωμα να δώσει την IP μας σε άλλα μέλη. Δεν παρέχει τους δικούς του server, αλλά λειτουργεί ως ένα VPN peer-to-peer.
Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος κάνει κάτι παράνομο με τη δική μας IP μέσω του Hola, στη δική μας πόρτα θα χτυπήσουν οι αρχές. Και άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.



Αυτή τη στιγμή, το Hola έχει τις περισσότερες θετικές κριτικές από κάθε άλλη σχετική επέκταση VPN στο Chrome Store.
Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός πως οι περισσότεροι απλοί χρήστες δεν γνωρίζουν το επικίνδυνο κομμάτι της λειτουργίας του. Προφανώς και το ίδιο το Hola δεν το τονίζει ιδιαίτερα.

Τα καλύτερα Premium VPN του 2018

Αν η καθημερινότητά μας απαιτεί διακίνηση δεδομένων ζωτικής σημασίας, που η διασφάλισή τους είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, τότε η ανώνυμη πλοήγηση με συνδρομή είναι μονόδρομος. Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα VPN επί πληρωμή.
Σημειώνουμε εδώ ότι τα VPN αυτά είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας και δοκιμών του PCsteps.
Ταυτόχρονα, τα περισσότερα από αυτά προτείνονται και από όλα τα μεγάλα sites τεχνολογίας. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά VPN, γιατί είναι μακρύς ο κατάλογός τους.

NordVPN

Το NordVPN είναι μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες υπηρεσίες VPN, καθώς το 2015 αύξησε τους συνδρομητές της κατά 450%.
Χαρακτηριστικό είναι πως διαθέτουν διαφορετικούς τύπους server ανάλογα με το αν είναι προτεραιότητά μας η γρήγορη ή η ασφαλής πλοήγηση, ενώ επιτρέπουν και το κατέβασμα με P2P και Torrent. Διαθέτει επίσης και αρκετούς server στην Ελλάδα.
Η μηνιαία συνδρομή ξεκινάει από 5,8 δολάρια, και πέφτει στα 3,5 δολάρια μηνιαίως με αγορά διετούς πλάνου.


Hotspot Shield

Το Hotspot Shield είναι εξαιρετικά δημοφιλές, καθώς έχει πάνω από 400 εκατομμύρια downloads της εφαρμογής του. Είναι ιδανικό για ταχύτατο και ανώνυμο torrenting.
Διαθέτει όπως είδαμε δωρεάν έκδοση, η οποία έχει συγκεκριμένους περιορισμούς στον όγκο δεδομένων, και δείχνει διαφημιστικά banner των συνεργατών της εταιρείας, ενώ συνδέεται μόνο με server στις ΗΠΑ.
Η έκδοση "Elite" δεν έχει διαφημίσεις, και επιτρέπει την επιλογή 20 χωρών, που όμως δεν περιλαμβάνουν την Ελλάδα.



Το κόστος ξεκινάει από 11,90 ευρώ για ένα μήνα, αλλά προπληρώνοντας ένα ή δύο χρόνια, το κόστος πέφτει στα 2,5 και 2 ευρώ τον μήνα αντίστοιχα.
Υπάρχει και εφ' όρου ζωής συνδρομή, που είναι πολύ συμφέρουσα.

CyberGhost

To CyberGhost είναι από τα πιο γνωστά VPN για όλα τα λειτουργικά συστήματα και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το οποίο χρησιμοποιούν πάνω από οκτώμισι εκατομμύρια χρήστες.
Η αναβαθμισμένη υπηρεσία προσφέρει 1.779 server από 60 χώρες. Ανάμεσά τους υπάρχουν δέκα ελληνικοί και τέσσερις κυπριακοί.


PureVPN

To PureVPN είναι από τα VPN που διαθέτουν ελληνικούς server, και μπορεί να μας δώσει ελληνική IP. Ιδιαίτερα χρήσιμο για Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να παρακολουθήσουν ελληνική WebTV.
Η υπηρεσία διαθέτει πάνω από 500 server σε 141 διαφορετικές χώρες. Δεν προσφέρει δωρεάν έκδοση. Αν όμως επιλέξουμε το πακέτο των δύο ετών, το κόστος βγαίνει στα 2,08 δολάρια τον μήνα.


Private Internet Access VPN

Το Private Internet Access VPN έχει κατακτήσει τη διάκριση "επιλογή της σύνταξης" στις γνωστές ιστοσελίδες PC Magazine και Tom's Hardware.
Διαθέτει τον ασύγκριτο αριθμό των 3339 server σε 25 χώρες, περίπου οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ, όμως μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.
Το μηνιαίο του πακέτο είναι στα 6,95 δολάρια, και προπληρώνοντας έναν χρόνο, το κόστος πέφτει στα 3,33 δολάρια.


Θα χρησιμοποιούσατε δωρεάν VPN για ανώνυμη πλοήγηση;

Ποια είναι η γνώμη σας για το δωρεάν VPN; Σας ενδιαφέρει η ανώνυμη πλοήγηση και να είστε αόρατοι στις αδιάκριτες και κακόβουλες προθέσεις;
Μπορούμε να συνδυάσουμε όλα τα VPN του οδηγού, για να έχουμε απεριόριστο όγκο δεδομένων μαζί με torrenting, και ανάλογα τις ανάγκες μας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτησεις – Απαντησεις #3 για το Dark Web – Deep Web

Ερωτησεις – Απαντησεις # 3 για το Dark Web – Deep Web 3 τρόποι για να ανακτήσετε τον hack αρισμενο λογαριασμό στο Facebook ...