Cache-Control: no-cache, no-store, must-revalidate
Mr. Dark Web - Deep Web: Η ΕΥΠ παρακολουθεί 500 χιλιάδες κινητά τηλέφωνα! Πώς θα καταλάβεις αν είσαι μέσα σ' αυτούς;;;

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Η ΕΥΠ παρακολουθεί 500 χιλιάδες κινητά τηλέφωνα! Πώς θα καταλάβεις αν είσαι μέσα σ' αυτούς;;;

Η ΕΥΠ παρακολουθεί 500 χιλιάδες κινητά τηλέφωνα! Πώς θα καταλάβεις αν είσαι μέσα σ' αυτούς;;;





Η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα περισσότερων από 500.000 πολιτών! Μόνο τον τελευταίο χρόνο οι επίσημες παρακολουθήσεις τηλεφώνων, με επίκληση θεμάτων «κρατικής ασφάλειας», αυξήθηκαν κατα 70%! Επιπλέον, επτά εταιρείες επικοινωνιών κατέθεσαν αναφορές ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας του δικτύου τους.

Τα εντυπωσιακά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που συντάχθηκε με αντικείμενο τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων αλλά και τις καταγγελίες για παραβίαση επικοινωνιών.
Από τα στοιχεία της ΑΔΑΕ γίνεται σαφές ότι οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τα συστήματα «νομίμων συνακροάσεων» της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αυξάνονται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο. Οπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση το 2011 εκδόθηκαν 3.472 διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» (υποθέσεις τρομοκρατίας και κατασκοπίας) έναντι 2.281το 2010.
Επίσης το 2011 εκδόθηκαν 4.061 εισαγγελικές παραγγελίες με τις οποίες παρατείνονταν προγενέστερες διατάξεις, έναντι 2.950 παραγγελιών το 2010. Αυτό σημαίνει ότι σ΄αυτές τις περιπτώσεις συνεχιζόταν η παρακολούθηση τηλεφώνων. Ακόμη το 2011 εκδόθηκαν 1.743 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, έναντι 1.169 το 2010, για την διακρίβωση εγκλημάτων όπως φόνοι, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κλ.π.
Δηλαδή, αθροιστικά στην διάρκεια του 2011 εκδόθηκαν συνολικά 9.276 δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση τηλεφώνων έναντι 6.400 το 2010 (αύξηση μεγαλύτερη από 69%). Αν συνυπολογισθεί ότι σε κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνεται η παρακολούθηση τουλάχιστον πέντε σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, ο αριθμός των παρακολουθούμενων πολιτών από τον...Μεγάλο Αδελφό της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ είναι τεράστιος.
Εντύπωση προκαλεί όμως και το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ εμφανίζεται να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την συγκεκριμένη διαδικασία παρακολούθησης τηλεφώνων, ενώ έχει ανακαλύψει παρατυπίες και «μαύρες τρύπες» στην όλη διαδικασία.
Η ΑΔΑΕ, όπως αναφέρεται στην έκθεση, έχει αποστείλει επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «με προτάσεις και παρατηρήσεις που προκύπτουν από τα βουλεύματα και τις διατάξεις που κοινοποιούνται στη Αρχή». Ακόμη έχει επισημάνει «την ανάγκη της απαρέγκλιτης τήρησης της προβλεπομενης διαδικασίας άρσης του απορρήτου με σκοπό να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας κατά τη διαχείριση των σχετικών υποθέσεων...».
Στην έκθεση της ΑΔΑΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έλαβε 37 καταγγελίες παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών (οι 13 αφορούσαν συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, 14 σταθερής, δύο για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δύο για συνδέσεις μέσω Ιντερνετ κ.λπ) χωρίς όμως να προσδιορίζεται πού κατεληξε η σχετική έρευνα. Ακόμη δεν παρέχεται καμμιά διευκρίνιση για τα «προβλήματα ασφαλείας» που εμφάνισαν εταιρείες επικοινωνιών κι αν βεβαίως αυτά επιλύθηκαν...


=====================================

http://www.athensmagazine.gr
[2]

ΣΟΚΑΡΟΥΝ οι αποκαλύψεις για το ΦΑΚΕΛΩΜΑ!!! Διεθνής ΣΑΛΟΣ για τις παρακολουθήσεις!






Διεθνής σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών και προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής.

Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει πια παραδεχθεί ότι εδώ και έξι χρόνια συγκεντρώνει πληροφορίες που (επισήμως) αφορούν μη αμερικανούς πολίτες και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο μέσω του facebook, της Google, της Yahoo, της Apple ή της Microsoft.

Στο πρόγραμμα αυτό, που φέρει την ονομασία Prism, συμμετέχουν επίσης το YouTube και το Skype.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα δικαιολογήθηκε λέγοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια και 100% ιδιωτικότητα»!
Δύσκολα όμως μπορεί να εξηγήσει γιατί πρέπει να παρακολουθούνται «για λόγους ασφαλείας» όλα τα e-mail μας, τα στοιχεία που αποθηκεύουμε ή μεταβιβάζουμε, οι φωτογραφίες, τα αρχεία, τα chat ή οι τηλεφωνικές μας συνομιλίες μέσω Διαδικτύου.
Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έξαλλες. Και το ερώτημα που προκύπτει, όπως το θέτουν σε κύριο άρθρο τους οι «Financial Times», είναι:
«Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές του Ομπάμα;».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις των προγραμμάτων στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, ενώ η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ ζητά περισσότερες πληροφορίες από τις αμερικανικές Αρχές.
Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν το Παρίσι και το Βερολίνο, ενώ η ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί Ιντ Βελντ εξανίσταται για το γεγονός ότι, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, «οι νόμοι τους μπορούν να εφαρμόζονται στην Ευρώπη»!
Ο βρετανικός Τύπος, καταδικάζει τη συνεργασία που φαίνεται να είχε το Λονδίνο με την Ουάσιγκτον. Όπως επισημαίνει η «Μοντ», το πιθανότερο είναι ότι οι Βρυξέλλες δεν είχαν ενημερωθεί προκαταβολικά για την παρακολούθηση των επικοινωνιών των ευρωπαίων πολιτών.
Που είναι το στρατηγείο των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών
Όλες οι παρακολουθήσεις λαμβάνουν χώρα στο στρατηγείο των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, στο Φορντ Μιντ του Μέριλαντ, περίπου 40 χλμ. βορειοανατολικά της Ουάσιγκτον.
Εκεί βρίσκεται η τεράστια μυστική πόλη έκτασης εκατοντάδων χλμ., που έχει τα πάντα: από εστιατόρια γνωστών αλυσίδων έως γήπεδο γκολφ και εμπορικό κέντρο.
Συνολικά, μετρά 1.300 κτίρια - το καθένα φέρει έναν αριθμό - και 18.000 θέσεις παρκινγκ.
Όλα ξεκίνησαν το 1949, που οι παρακολουθήσεις ξεκίνησαν για να «κρυφακούν» οι Αμερικανοί τους Ρώσους.
Στον Β" Παγκόσμιο Πόλεμο ισχυροποιήθηκε και έκτοτε επεκτείνεται διαρκώς. Στην καρδιά της μυστικής πόλης, στα κεντρικά γραφεία με τα φιμέ τζάμια, εκατοντάδες υπάλληλοι δουλεύουν με βάρδιες όλο το 24ωρο.

fimes.gr

==================================

[3]

Ετσι γίνονται οι υποκλοπές -Το ειδικό λογισμικό και το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ




Η αποκάλυψη από τον ιστότοπο Wikileaks τηλεφωνικής συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου, Ιβα Πέτροβα, έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα των υποκλοπών συνομιλιών μέσω κινητών τηλεφώνων ή μέσω τηλεδιάσκεψης με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Οπως εξηγούν οι ειδικοί στην ασφάλεια του Διαδικτύου, στην περίπτωση που η τηλεδιάσκεψη έγινε με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η υποκλοπή «είναι σχετικά εύκολη». Η «επιτυχία» της υποκλοπής όπως αναφέρουν εξαρτάται κυρίως από τα μέτρα ασφαλείας τα οποία έχει λάβει ο Οργανισμός που διαθέτει τους υπολογιστές για την τηλεδιάσκεψη, δηλαδή τα μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει για να διαφυλάξει τις διαβαθμισμένες πληροφορίες.
Τηλεδιάσκεψη με κινητά
Για τους γνωρίζοντες τους τρόπους παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων στην περίπτωση των τριών έγινε μέσω κινητών συσκευών είναι απολύτως βέβαιο ότι τα τρία στελέχη του ΔΝΤ ευρίσκονταν σε τηλεδιάσκεψη. Αρα, η παρακολούθηση της συγκεκριμένης συνομιλίας ήταν εφικτή με την «παγίδευση-παρακολούθηση» και μόνο του ενός εκ των τριών συνομιλητών. Σήμερα, σύμφωνα με στελέχη τηλεπικοινωνίων που ειδικεύονται σε θέματα ασφαλείας των επικοινωνιών, οι τρόπο για να παρακολουθήσει κάποιος τις συνομιλίες είναι τρεις:

1.Παγίδευση της συσκευής με επιπρόσθετο λογισμικό
2.Παγίδευση της συσκευής
3.Υποκλοπή σήματος
Το «βαλιτσάκι της ΕΥΠ»
Ο λεγόμενος «υπερκοριός» της ΕΥΠ, που τόσο συνέβαλε στην εξάρθρωση μιας σειράς πολύκροτων υποθέσεων των τελευταίων ετών, αποκαλείται κοινώς «βαλιτσάκι της ΕΥΠ». Ωστόσο, ο υπερκοριός είναι ένα ολόκληρο σύστημα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών με υπερσύγχρονη τεχνολογία, καθώς παραμβαίνει αθόρυβα στη γραμμή του ατόμου που βρίσκεται στο στόχαστρο. Ο κοριός υποκλοπών υψηλής τεχνολογίας σε συνδυασμό με τους υπερυπολογιστές που έχει στη διάθεσή της η ΕΥΠ, όπου μέσω ειδικού λογισμικού μπορούν να καταγραφούν έως 3 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες το λεπτό, αξιολογώντας ακόμα και ειδικές λέξεις-κλειδιά, είναι ένα σύγχρονο υπερόπλο στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών.

Πηγή:Τα Νέα

=============================================




[4]

Αναζητώντας το «βαλιτσάκι» δίπλα μας. Πόσα διαθέτουν η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ, τι γίνεται με τους ιδιώτες



Πόσα «βαλιτσάκια» διαθέτουν η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ; Τι δυνατότητες έχουν και πώς χρησιμοποιούνται; Υπάρχουν επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν συσκευές παρακολούθησης και αν ναι, πόσοι; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που διατυπώνονται κάθε φορά που το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα.
Με τη βοήθεια αξιωματούχων ασφαλείας , που για ευνόητους λόγους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, η «Καθημερινή της Κυριακής» σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα.
Η Ελλάδα απέκτησε το πρώτο «βαλιτσάκι» την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αναφέρει το ρεπορτάζ. Παραχωρήθηκε στην ΕΥΠ από το κλιμάκιο των Αμερικανών πρακτόρων στην Αθήνα για την ασφάλεια της διοργάνωσης. Είχε τη δυνατότητα να εντοπίζει το στίγμα ενός ή το πολύ δύο κινητών και να υποκλέπτει με δυσκολία και παράσιτα τις συνομιλίες σε απόσταση μερικών μόλις δεκάδων μέτρων από το «στόχο». Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν στην «Κ» ότι «ήδη από τότε, το σύστημα ήταν παρωχημένο και με περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες». Ήταν εγκατεστημένο και λειτουργούσε μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τζιπ μάρκας Ford Moverick, το οποίο όπως πολλά γερανοφόρα οχήματα, διέθετε ειδικούς αλλά μη ορατούς βραχίονες αντιστήριξης. «Επέτρεπαν στο όχημα να παραμένει απολύτως σταθερό και να μην κινεί υποψίες σε περίπτωση που οι χειριστές της συσκευής μετακινούνταν εντός του οχήματος» εξηγεί στην «Καθημερινή» καλά ενημερωμένη πηγή.
Η ιστορία αναφέρει ότι το μηχάνημα είχε χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό (καθ′ υπόδειξη της βρετανικής Μ16) των Πακιστανών για τους οποίους υπήρχαν αρχικά υπόνοιες ότι είχαν διασύνδεση με το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, το 2005. Την περίοδο που ακολούθησε και συγκεκριμένα τη διετία 2007-2008, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική προχώρησαν στην προμήθεια σταθερών συστημάτων νόμιμων συνακροάσεων. Λειτουργούσαν μέσω των εταιρειών, παροχών κινητής τηλεφωνίας και είχαν τη δυνατότητα να υποκλέπτουν ταυτόχρονα τις συνομιλίες άνω των 1.000 κινητών. Δύο χρόνια αργότερα, εν μέσω των ερευνών για τη σύλληψη μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», ΕΥΠκαι η ΕΛ.ΑΣ αγόρασαν από εταιρεία με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία δύο σύγχρονα «βαλιτσάκια» αντί περίπου 170.000 ευρώ το καθένα. Η αγορά των συσκευών χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 70% από την OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης. Λειτουργούσαν αυτόνομα, όχι μέσω των παροχών και μπορούσαν να εντοπίζουν με ακρίβεια μερικών μόλις μέτρων τα κινητά τηλέφωνα-«στόχους» χωρίς όμως δυνατότητα καταγραφής ήχου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές που μετείχαν στη διαδικασία αγοράς των μηχανημάτων και επαναλαμβάνουν εκείνοι που τους διαδέχθηκαν. Διευκρινίζουν ότι υποκλοπή των συνομιλιών γινόταν μέσω του σταθερού συστήματος νόμιμων συνακροάσεων».
Το «βαλιτσάκι» ή σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία International Mobile Subscriber Identity catcher λειτουργεί ως «ψευδοκεραία», καθώς στο σημείο που ενεργοποιείται υποκαθιστά την υφιστάμενη κεραία κινητής τηλεφωνίας.
Εν ενεργεία στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ περιέγραψε αναλυτικά τον μηχανισμό: «Ο χειριστής ρυθμίζει τη συσκευή έτσι ώστε να εκπέμπει σε ισχύ ελάχιστα μεγαλύτερη από μία κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται π.χ στη ταράτσα μιας πολυκατοικίας. Αυτομάτως, το «βαλιτσάκι» έλκει και αποκωδικοποιεί το σήμα των κινητών που λειτουργούν σε μια ακτίνα εκατοντάδων μέτρων. Στη συνέχεια, ακολουθώντας ενδείξεις στην οθόνη της συσκευής, ο χειριστής της μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια μερικών μόλις μέτρων το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται ο παρακολουθούμενος».
Τα αποτελέσματα
Με αυτή τη διαδικασία, η ΕΥΠ είχε τον Αύγουστο του 2012 εντοπίσει σε διαμέρισμα στη Νέα Χαλκηδόνα τον αλλοδαπό που είχε κακοποιήσει την, ανήλικη τότε Μυρτώ, στην Πάρο, ενώ τη δική της συσκευή είχε χρησιμοποιήσει τον Ιανουάριο του 2015 η Αντιτρομοκρατική προσπαθώντας να εντοπίσει στο κέντρο της Αθήνας τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, μετέπειτα ενορχηστρωτή των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Πηγή που ρωτήθηκε σχετικά διευκρίνισε ότι τα βαλιτσάκια της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής μπορούν να εντοπίζουν και να «κλειδώνουν» ταυτόχρονα από δύο έως δεκαέξι κινητά τηλέφωνα. Παρόμοια φορητή συσκευή όπως και σταθερό σύστημα νόμιμων συνακροάσεων απέκτησε πιο πρόσφατα και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Η υπηρεσία μάλιστα έχει αποτυπώσει σε πολυσέλιδο εγχειρίδιο την πολιτική ασφάλειας για τη χρήση «αναβαθμισμένου υλικού πληροφοριών».


Σήμα κινδύνου από την ΑΔΑΕ για την ύπαρξη νομικού κενού
Συχνά τα τελευταία χρόνια διατυπώθηκαν καταγγελίες για την αξιοποίηση των μηχανημάτων της ΕΥΠ και δευτερευόντως της ΕΛ.ΑΣ προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς και για προμήθεια εξοπλισμού παρακολούθησης από ιδιώτες. Την περίοδο μετά το 2012 είχαν δημοσιευθεί στον Τύπο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μέρος των μυστικών κονδυλίων της ΕΥΠ (περίπου 8 εκατ. ευρώ) είχαν δαπανηθεί για να αγοραστούν «βαλιτσάκια» που κατέληξαν στα χέρια επιχειρηματιών.
Το θέμα είχαν ανακινήσει με ερωτήσεις τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Οι απαιτήσεις των αρμοδίων υπουργών εκείνης της περιόδου δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές, συνεχίζει το ρεπορτάζ.
Το αντι-βαλιτσάκι
Επιπλέον, οι αναφορές περί κλοπής των φορητών συσκευών από αποχωρήσαντες αξιωματούχους της υπηρεσίας είχαν -σύμφωνα με μια αρκετά πιθανή εκδοχή- ως αφετηρία τους έριδες και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΥΠ. Γεγονός, όμως, είναι ότι την ίδια χρονιά (2012), ονόμος που παρείχε τη δυνατότητα ρύθμισης των προϋποθέσεων αγοράς και χρήσης συσκευών καταργήθηκε. Το αποτέλεσμα; Μέχρι σήμερα τα «βαλιτσάκια» παραμένουν σε νομικό κενό και οι προμήθειά του από ιδιώτες είναι ανεξέλεγκτη ελλείψει εθνικής νομοθεσίας! Στελέχη της Αρχής έχουν κατά καιρούς επισημάνει το θέμα με επιστολές τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς δίχως μέχρι στιγμής ανταπόκριση. Ακόμα, οι ίδιοι έχουν ζητήσει πρόσθετα κονδύλια προκειμένου να αγοράσουν ειδική συσκευή, ικανή να εντοπίζει «βαλιτσάκια», με το επιχείρημα ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε αποτρεπτικά».
 Από μια έρευνα στο Διαδίκτυο προκύπτει πράγματι ότι μια απλή συσκευή που μπορεί να εντοπίζει κινητά, χωρίς όμως δυνατότητα να υποκλέπτει συνομιλίες κοστίζει λίγο πάνω από 10.000 ευρώ. Η τιμή αυξάνεται ανάλογα με την εμβέλεια. Αντίστοιχα, το κόστος για τις περισσότερο εξελιγμένες συσκευές, με δυνατότητα καταγραφής ήχου ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Πηγή με γνώση του θέματος περιέγραψε ότι πρόσφατα, ισχυρός Έλληνας επιχειρηματίας που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, κατέλαβε σε εταιρεία με έδρα ασιατική χώρα πάνω από 200.000 δολάρια για να αγοράσει βαλιτσάκι παρακολούθησης, το οποίο τελικά ουδέποτε δούλεψε λόγω τεχνικού προβλήματος. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν κατά διαστήματα δει το φως της διασημότητα, δίχως κανείς να μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των συσκευών παρακολούθησης που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.
Η «μαύρη» αγορά
Την ίδια στιγμή, στον διεθνή Τύπο υπάρχουν δημοσιευμένες έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων δημοσιογράφοι που παρίσταναν τους επιχειρηματίες κατάφεραν να προμηθευτούν «βαλιτσάκια« από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, χωρίς προηγουμένως η προμηθεύτρια εταιρεία να ζητήσει από τον υποψήφιο αγοραστή ειδική άδεια ή πιστοποιητικό τελικού παραλήπτη (end user certificate). Επιπλέον, μεγάλος αριθμός συσκευών παρακολούθησης αγοράστηκε επ′ ονόματι κρατικών υπηρεσιών αναπτυσσόμενων χωρών, πριν τελικά πωληθούν στην παγκόσμια «μαύρη» αγορά. Παρά τη σχετική φημολογία, στελέχη της ΑΔΑΕ διευκρινίζουν ότι δεν έχουν καταγραφεί συμβάντα που αποκαλύπτουν με σαφήνεια την ύπαρξη και τη λειτουργία συσκευών παρακολούθησης από ιδιώτες.
Ταυτόχρονα, αποκαλύπτουν ότι κλιμάκια ελεγκτών της Αρχής πραγματοποίησαν το 2017-2018 ελέγχους στα σταθερά συστήματα νόμιμων συνακροάσεων ΕΥΠ κι ΕΛ.ΑΣ δίχως ιδιαίτερα ευρήματα. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι ελέγχθηκαν τα δύο από τα τρία «βαλιτσάκια» των υπηρεσιών χωρίς ευρήματα, ενώ η διαδικασία για το τρίτο θα ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού κατά τη τελευταία επίσκεψη της Αρχής δε βρέθηκε στο χώρο όπου συνήθως φυλάσσεται καθώς χρησιμοποιείτο σε μυστική επιχείρηση.


Πηγή: Καθημερινή


=========================================

[5]

Ποιος είναι ο υπερκοριός που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ - Πως δουλεύει



 
Ο λεγόμενος «υπερκοριός» της ΕΥΠ που τόσο συνέβαλε στην εξάρθρωση μιας σειράς πολύκροτων υποθέσεων των τελευταίων ετών αποκαλείται κοινώς «βαλιτσάκι της ΕΥΠ». 


Ο υπερκοριός είναι ένα σύστημα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών με υπερσύγχρονη τεχνολογία: ο κοριός παρεμβαίνει αθόρυβα με ένα ειδικό λογισμικό στη γραμμή του ατόμου που βρίσκεται στο στόχαστρο προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή του με την εκάστοτε υπόθεση.
Τα τελευταία χρόνια, το «βαλιτσάκι» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον όχι μόνο από την ΕΥΠ για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, αλλά και από την Αντιτρομοκρατική για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως και από την Ασφάλεια για την εξιχνίαση απαγωγών και σοβαρών εγκλημάτων.
Το πρώτο σύγχρονο «βαλιτσάκι» τύπου GSM XP το προμηθεύτηκε η ΕΥΠ τον Απρίλιο του 2004, κατ’ απαίτηση της CIA μάλιστα, όμως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ το είχε χαρακτηρίσει «επιχειρησιακά άχρηστο», αφού όπως ισχυριζόταν «μπορούμε να εντοπίσουμε ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά για να πιάσουμε εξερχόμενη ομιλία πρέπει να βρεθούμε στα 30 μέτρα, ενώ στην οθόνη του καλούντος εμφανίζεται ένα σημάδι που του επιτρέπει να αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει».
Σύμφωνα με άλλες βέβαια πλευρές, το GSM XP ήταν ένας κοριός υψηλής τεχνολογίας και καθόλου περιορισμένων δυνατοτήτων αφού μπορούσε να υποκλέπτει συνομιλίες και SMS χωρίς τη συνδρομή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Το 2007, η ΕΥΠ παρήγγειλε έναν ακόμη πιο σύγχρονο κοριό, αυτόν που χρησιμοποίησε στην εξάρθρωση της σπείρας της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου.
Το σύστημα παρακολούθησης κόστισε 3,4 εκατ. ευρώ και έχει δυνατότητα παρακολούθησης 3.000 τηλεφώνων, τα οποία μπορούν να βρίσκονται ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Εκτός από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κινητών και σταθερών, έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει εικόνα, MMS, φαξ, mail και τηλεδιασκέψεις. 



Ψηφιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι πράκτορες μπορούν να καταλήξουν σε προφίλ υπόπτων και να προσανατολίσουν την έρευνα σε συγκεκριμένα σημεία εμβάθυνσης. 
Ο υπερκοριός της ΕΥΠ υπέκλεψε περισσότερες από 3.500 συνομιλίες-«φωτιά» στην πρόσφατη υπόθεση των τεσσάρων κυκλωμάτων τοκογλυφίας και εκβίασης στη Θεσσαλονίκη, την ίδια στιγμή που εξάρθρωσε και τρεις ακόμα εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στα μεγάλα σαλόνια της Αθήνας, με κυκλώματα εκβιαστών που πωλούσαν προστασία σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, υπό την ηγεσία ενός αλβανού «βαρόνου». Η έρευνα που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2013 απέδωσε 120 CD με υποκλοπές του σούπερ κοριού, οι οποίες ήταν αρκετές για τη σύλληψη των μελών της γιγαντιαίας σπείρας. 

Αλλά και στην πρόσφατη εξάρθρωση θύλακα τζιχαντιστών στην Αθήνα που φέρεται να σχεδίαζε χτύπημα στο Βέλγιο είχε κεφαλαιώδη ρόλο το περίφημο «βαλιτσάκι», με τις επιτυχίες του να μην έχουν τέλος, αφού και στις υποκλοπές των στημένων αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου πρωταγωνίστησε, προσφέροντάς μας απαράμιλλες -αν και κωμικοτραγικές- συνομιλίες…

Πώς δουλεύει το «βαλιτσάκι»


Ο κοριός υποκλοπών υψηλής τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τους υπερυπολογιστές που έχει στη διάθεσή της η ΕΥΠ, όπου μέσω ειδικού λογισμικού μπορούν να καταγράφουν έως 3 εκατ. τηλεφωνικές συνομιλίες το λεπτό αξιολογώντας ειδικές λέξεις-κλειδιά, είναι ένα σύγχρονο υπερόπλο στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. 
Οι προωθημένες αυτές συσκευές παρακολούθησης μπορούν να κάνουν υποκλοπές τηλεφωνημάτων αλλά και σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS), παρέχοντας επιπροσθέτως τη δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού του τηλεφώνου-στόχου μέσω σύνδεσής τους με δορυφορικά συστήματα γεωεντοπισμού. Ο κοριός μπορεί μάλιστα να κάνει υποκλοπές συνδιαλέξεων χωρίς να απαιτείται καν η συνεργασία-μεσολάβηση του παρόχου κινητής τηλεφωνίας, την ίδια ώρα που διαθέτει λογισμικό τελευταίας γενιάς που παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων σε υπολογιστή από απόσταση.
Η Ελλάδα έχει πλέον το δικό "Echelon", ένα σύστημα (τουλάχιστον) τριών υπερκοριών που βρίσκονται εγκατεστημένοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και «ακούνε τα πάντα», όπως ισχυρίζονται ειδικοί αναλυτές.
Τους χειρίζονται μερικές δεκάδες ειδικά διαβαθμισμένοι υπάλληλοι και η δράση τους είναι συντονισμένη, καθώς στην πραγματικότητα κάθε σούπερ κοριός αποτελείται από συστοιχίες ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμπληρώνονται με εξειδικευμένα προγράμματα, ειδικά φορητά βαλιτσάκια παρακολούθησης, μετασκευασμένα βαν, κάμερες μεγάλων αποστάσεων και άλλα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιεί η Scotland Yard και το FBI. 

Το πλέγμα της λειτουργίας των συστημάτων παρακολούθησης της χώρας μας ολοκληρώνεται από την ψηφιοποίηση της ελληνικής γλώσσας και τη διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτοποίησής της, οι οποίες έγιναν από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου.
Την ώρα βέβαια που η βασική δουλειά των σούπερ κοριών είναι οι επισυνδέσεις τηλεφώνων (όπως αποκαλούνται επισήμως οι υποκλοπές), οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν εισαγγελική άδεια, κι αυτό γιατί δίχως τη σύμφωνη γνώμη των δικαστικών αρχών τα ευρήματα δεν αποτελούν τεκμήρια στη δικαστική αίθουσα. 
Όταν ο εισαγγελέας δώσει λοιπόν το πράσινο φως, οι ειδικά εκπαιδευμένοι πράκτορες αναλαμβάνουν δράση. Σε κάθε βάρδια, ένας εντεταλμένος πράκτορας ακούει σε πραγματικό χρόνο το παγιδευμένο τηλέφωνο, καταγράφοντας και αποθηκεύοντας τις συνομιλίες. Κάθε κοριός μπορεί να παρακολουθεί ως και 1.500 αριθμούς ταυτόχρονα, ενώ προγραμματίζεται να ελέγχει όλα τα σήματα που εκπέμπονται από τις συντεταγμένες μέσα στις οποίες κινείται ο ύποπτος και καταγράφει όλες τις συνομιλίες, είτε αυτές προέρχονται από κινητό τηλέφωνο είτε από σταθερό. Ακόμη καταγράφει και σήματα που προέρχονται από άγνωστη πηγή (όπως καρτοτηλέφωνα).
Μετά την καταγραφή των συνομιλιών, που ανέρχονται συνήθως σε δεκάδες ώρες και προέρχονται από πολλαπλές πηγές, αρχίζει η επεξεργασία των στοιχείων. Τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΥΠ εισάγουν στον υπολογιστή τις λέξεις-κλειδιά που έχουν στη διάθεση τους και το λογισμικό του υπερκοριού απομονώνει τις χρήσιμες και αξιοποιήσιμες συνομιλίες. Όσο για το «βαλιτσάκι», αυτό είναι φορητό και έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο πάντα, 1-3 προσώπων ταυτόχρονα.

Στην κατηγορία των υπερκοριών περιλαμβάνεται και το «Ι 2», ένα μηχάνημα ταυτόχρονης παρακολούθησης 800 ατόμων με βάση στοιχεία DΝΑ και αποτυπωμάτων. Ο «Σέρλοκ Χόλμς», όπως αποκαλείται στην αργκό των μυστικών υπηρεσιών η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα λογισμικά που χρησιμοποιούνται από μυστικές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού των ευρημάτων: ταυτοποιεί δηλαδή την παρουσία ατόμων σε συγκεκριμένα σημεία, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται αλλά και τα τηλέφωνα που καλούνται.
Ο χειριστής εισάγει στο σύστημα τα δεδομένα που προκύπτουν για τους στόχους που παρακολουθούνται, τις κινήσεις, τις επαφές τους, τα πρόσωπα με τα οποία έχουν επικοινωνήσει είτε τηλεφωνικά είτε μέσω mail ή φαξ. Κατόπιν το πρόγραμμα συγκρίνει προφίλ, δημιουργεί πιθανά σενάρια και καθοδηγεί τις κινήσεις των αστυνομικών, συντονίζοντας δράσεις που κανονικά θα απαιτούσαν πολλούς ανθρώπους. 
Αν στους υπερκοριούς προσθέσουμε τη σειρά συστημάτων παρακολούθησης της ΕΥΠ (μικροκάμερες, κάμερες μεγάλων αποστάσεων, συστήματα καταγραφής ήχων, διόπτρες νυκτός κ.λπ.) και τα λεγόμενα «κινητά κέντρα διοίκησης», ειδικά διαμορφωμένα βαν ή πολυτελή αυτοκίνητα δηλαδή, μετασκευασμένα σε ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις προδιαγραφές της Ένωσης, τα οποία μεταφέρουν όλο τον επικοινωνιακό εξοπλισμό και τα κομπιούτερ , τότε οι ωτακουστικές δυνατότητες της ΕΥΠ δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους Μεγάλους Αδελφούς των κορυφαίων μυστικών υπηρεσιών του πλανήτη. Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιούνται τα υπερσύγχρονα αυτά όπλα και αν υποβοηθούν πράγματι τη δημοκρατική λειτουργία και τη συνταγματική νομιμότητα…

defencenet.gr  

=============================

[6]

Πώς γίνεται η παρακολούθηση με τα «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ

Ολόκληρα ημιφορτηγά μπορούν να «διεισδύσουν» σε τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές



Σε μείζον θέμα ασφάλειας αλλά και πολιτικής ηθικής εξελίσσεται η υπόθεση των επιχειρηματιών που διαθέτουν οργανωμένα δίκτυα τηλεφωνικών υποκλοπών και όχι μόνο.
Με σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής φέρνει το θέμα στη Βουλή και ζητεί να πληροφορηθεί τι κάνει το υπουργείο για να αποτρέψει τις τηλεφωνικές υποκλοπές που γίνονται από ιδιώτες.
Και δεν πρόκειται ασφαλώς για απλούς ιδιώτες, αλλά για επιχειρηματίες οι οποίοι χρησιμοποιούν τα γνωστά «βαλιτσάκια» όπως αποκαλύπτει το defencenet.gr, πρακτικά πρόκειται για ολόκληρα ημιφορτηγά τα οποία μπορούν να υποκλέπτουν όχι μόνο τηλεφωνικές συνομιλίες κινητών τηλεφώνων, αλλά διεισδύουν και στα δίκτυα του internet, καταφέρνονταν να υποκλέψουν στοιχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των στόχων τους (e-mail, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ηλεκτρονικά έγγραφα κλπ).
Παρακολουθούν είτε τους αντιπάλους τους στην προσπάθειά τους να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, είτε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην τρόϊκα με το αζημίωτο φυσικά: Στο νέο Μνημόνιο πέρασαν ουκ ολίγες φωτογραφικές δατάξεις για επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν άριστες προσβάσεις στις Βρυξέλλες.
Η ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ έγινε με αφορμή τη σύλληψη 38χρονης γυναίκας στον Πειραιά νόμιμης εκπροσώπου εταιρείας πώλησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού, για παραβάσεις που αφορούν τόσο την υποκλοπή του απόρρητου των τηλεφωνικών συνομιλιών όσο και την πρόκληση κακουργηματικών πράξεων από ενδιαφερόμενους που λαμβάνουν γνώση των υποκλοπών αυτών.
Το μέγεθος του παρακρατικού αυτού μηχανισμού υποκλοπών που δρα στη χώρα, έρχονται να αποκαλύψουν πληροφορίες από τις ίδιες εταιρείες κατασκευής των συσκευών αυτών, οι οποίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον εφτά τέτοια ολοκληρωμένα συστήματα έχουν πουληθεί σε Έλληνες ιδιώτες, οι οποίοι συναγωνίζονται πλέον σε τεχνολογία ακόμη και την ίδια την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών!
Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς που απέκτησαν συστήματα υποκλοπών, περιλαμβάνονται και μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου που διαπλέκονται με το πολιτικό σύστημα της χώρας, οι οποίοι όχι μόνο λειτουργούν σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, αλλά έχουνε μεταβληθεί σε ένα είδος «ΕΥΠ» για την τρόικα, τα στελέχη της οποίας τροφοδοτούν με πληροφορίες τόσο για επιχειρηματίες όσο και για πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τους συνδικαλιστές ή και "ειδικού" ενδιαφέροντος στόχους, όπως οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε θέσεις κλειδιά των αμυντικών προμηθειών.
Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες των συσκευών αυτών, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο ότι τα συστήματα υποκλοπών βρίσκονται με βεβαιότητα στα χέρια δύο μεγαλοεπιχειρηματιών με πλήθος δραστηριοτήτων, ενός εφοπλιστή με προβλήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι ενός ξενοδόχου με ισχυρή διαπλοκή στο «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας.
«Βαλιτσάκια» υποκλοπών διαθέτει επίσης ένας μεσάζοντας οπλικών συστημάτων από τους μεγαλύτερους στο χώρο, ο οποίος μάλιστα ξεκίνησε την καριέρα του με παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τον ΟΤΕ, θέση που τον είχε τοποθετήσει η δικτατορία και έχει ισχυρές προσβάσεις στο «πράσινο» σύστημα εξουσίας, καθώς και ένα ακόμα πρόσωπο που ασχολείται εκτός των άλλων με τα ΜΜΕ.
Ισχυρό μηχανισμό υποκλοπών διαθέτει και ένα πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, το οποίο εργολαβικά αναλαμβάνει παρακολουθήσεις τηλεφώνων, αλλά και την ασφάλεια επικοινωνιών για λογαριασμό επιχειρηματιών που έχουν συμβάσεις με την εταιρεία που διατηρεί ο ίδιος.
Τα ιδιωτικά αυτά δίκτυα υποκλοπών, οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες τα λειτουργούν με έμπιστα στελέχη, συνταξιούχους που προέρχονται κυρίως από το χώρο των μυστικών υπηρεσιών αλλά και του ΟΤΕ.
Τόσο η αστυνομία όσο και οι αρμόδιες κρατικές αρχές, δεν έχουν παρά να αναζητήσουν τα site των εταιρειών που προμήθευσαν τις συσκευές αυτές από το Ισραήλ, τη Γερμανία και τον Καναδά, τόσο στους ιδιώτες όσο και σε πρόσωπα από την ΕΥΠ και μέσω δικαστικής συνδρομής να αποκαλύψουν τα πρόσωπα που αγόρασαν τους κοριούς.
Εάν πάλι οι αγορές έγιναν μέσω παρένθετων προσώπων ή παράκτιων εταιρειών υπάρχει δυνατότητα να εντοπιστούν οι χειριστές των παρακρατικών δικτύων και, στη συνέχεια, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των συστημάτων.
Οι δυνατότητες που έχουν είναι τεράστιες και με ένα απλό SMS μπορούν να παγιδεύσουν με λογισμικό παρακολούθησης το τηλέφωνο του θύματός τους. Το ότι έχουν φτάσει να αποτελούν «μακρύ χέρι» της τρόικας τους εξασφαλίζει ατιμωρησία, αφού πολύ εύκολα θα μπορούσε να διακριβωθεί επίσημα η ταυτότητά τους από τις κρατικές αρχές...
Πηγή: defencenet.gr


===========================================


[07]

Κοριός υψηλής τεχνολογίας φέρεται το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ

Δώρο της CIA



To «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ δεν είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, όπως 

υποστηρίζει η υπηρεσία και η κυβέρνηση, αλλά -κατά ορισμένες 

πληροφορίες- πρόκειται για κοριό υψηλής τεχνολογίας, τον οποίο έχει 

δωρίσει η CIA στην ελληνική υπηρεσία.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ έχει δυνατότητα να υποκλέπτει συνομιλίες και SMS, παρακάπτοντας την εταιρία κινητής τηλεφωνίας, καθώς και να εντοπίζει γεωγραφικά το τηλέφωνο-στόχο. Το «βαλιτσάκι» βρίσκεται στην κατοχή της ΕΥΠ από το καλοκαίρι του 2004.
Ειδικότερα, το GSM-XP, όπως είναι η χαρακτηριστική ονομασία του συγκεκριμένου μηχανήματος, σύμφωνα με εξειδικευμένους ηλεκτρονικούς και τεχνικούς τηλεπικοινωνιών ανήκει στην κατηγορία των συσκευών παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας, καθώς όχι μόνο μπορεί να κάνει υποκλοπές τηλεφωνημάτων, αλλά έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει και τα σύντομα γραπτά μηνύματα.
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχει τη δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού του τηλεφώνου-στόχου με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί, για υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό κοριό, ο οποίος μάλιστα μπορεί να κάνει υποκλοπές συνδιαλέξεων χωρίς να απαιτείται καν η συνεργασία-μεσολάβηση του παρόχου (εταιρείας) κινητής τηλεφωνίας.
Επίσης, το συγκεκριμένο μηχάνημα διαθέτει λογισμικό τελευταίας γενιάς που παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων σε υπολογιστή από απόσταση.
Το «βαλιτσάκι» έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει με ακρίβεια χιλιοστού τα κινητά με ενσωματωμένο GPS, χωρίς τη συνεργασία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. O εντοπισμός των κινητών που δεν έχουν GPS γίνεται μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας (σε συνεργασία με την εταιρεία).
Στη συνέχεια, ο χειριστής του κοριού μεταβαίνει κοντά στον στόχο για την παρακολούθηση των συνδιαλέξεων ή την υποκλοπή των σύντομων γραπτών μηνυμάτων που θα σταλούν από και προς το κινητό του, διαδικασία η οποία πραγματοποιείται καθώς το «βαλιτσάκι» λειτουργεί ως «ψευδοκεραία» του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Σε περίπτωση που το κινητό-στόχος είναι σε ακτίνα 50 μέτρων δεν χρειάζεται καν η συνεργασία της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.
Όπως εξηγεί τεχνικός των τηλεπικοινωνιών, «το μοναδικό μειονέκτημα του XP είναι ότι δεν μπορεί να κάνει ταυτόχρονη παρακολούθηση πολλών στόχων και δεν μπορεί να υποκλέψει τις συνομιλίες του στόχου αν η απόσταση από αυτόν είναι μεγαλύτερη των 120 μέτρων».
Η εφημερία σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό πράκτορες της ΕΥΠ εντόπισαν στον Κολωνό (τον Ιούλιο του 2005) τους Πακιστανούς που τους είχε υποδείξει η βρετανική υπηρεσία ΜΙ6, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

=========================================


[8]

Το άγνωστο παρασκήνιο με το βαλιτσάκι της ΕΥΠ



Ενας «αστικός μύθος» που κλείνει τουλάχιστον 12 χρόνια αναπαραγωγής και διάδοσης έχει δημιουργηθεί γύρω από τα περιώνυμα «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ που επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην υπουργού κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη περί «συνεχούς παρακολούθησής» της από αυτά.

Πολλοί συγχέουν τα φορητά «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ με το κεντρικό σύστημα υποκλοπών, άλλοι τους προσδίδουν υπερβολικές «ιδιότητες» και άλλοι τα βλέπουν «πανταχού παρόντα» σε παρακολουθήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών κ.λπ. Μάλιστα για το ζήτημα χρήσης του εν λόγω συστήματος είχε διαμαρτυρηθεί προ δεκαετίας και ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος. Με το συγκεκριμένο φορητό σύστημα νομίμων συνακροάσεων υπήρχαν πράγματι «θολές περίοδοι» χρήσης του. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλούν για «μεγάλη πολυετή σύγχυση σχετικά με συσκευή περιορισμένων πλέον δυνατοτήτων».



Το 2002 ήταν η αρχή
Η πρώτη φορητή συσκευή παρακολουθήσεων, το πρώτο «βαλιτσάκι» (το επονομαζόμενο GSM – ΧΡ), φέρεται να είχε παραχωρηθεί στην ΕΥΠ από αμερικανούς αξιωματούχους, την περίοδο 2002-2003 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Είχε τη δυνατότητα υποκλοπής συνομιλιών ενός – δύο κινητών όταν το σύστημα βρισκόταν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τον «στόχο» με υφαρπαγή και αποκωδικοποίηση στον αέρα του σήματος της κινητής τηλεφωνίας.
Το βαλιτσάκι λειτουργεί ως «ψευδοκεραία» του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και κατέγραφε τις συνομιλίες. Ομως και τότε οι χρήστες του μιλούσαν για προβληματική ακρόαση με πολλές παρεμβολές και παράσιτα.
Ωστόσο η συσκευή είχε τη δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού του τηλεφώνου-στόχου. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτόν πράκτορες της ΕΥΠ εντόπισαν στον Κολωνό (τον Ιούλιο του 2005) τους Πακιστανούς που τους είχε υποδείξει η βρετανική υπηρεσία ΜΙ6, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Ακολούθησε η περιώνυμη «απαγωγή» τους από την ΕΥΠ που προκάλεσε σάλο έως ότου διαπιστωθεί ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση στη Μεγάλη Βρετανία.
 Εκείνη την περίοδο λοιπόν η χρήση αυτής της φορητής συσκευής είχε ανατεθεί στην Ε’ Διεύθυνση της ΕΥΠ που χειριζόταν και το κεντρικό σύστημα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που ήταν τότε όμως μόνο για σταθερά τηλέφωνα.



Οι «σκοτεινές» περίοδοι
Πράγματι, την περίοδο 2004-2007 υπήρχαν σκοτεινά σημεία στη χρήση του με αναφορές ότι κάποιοι υπάλληλοι της ΕΥΠ «έκαναν υποκλοπές και για λογαριασμό ιδιωτών».
Ακόμη υπήρχαν πληροφορίες ότι επιχειρηματίες είχαν αποκτήσει τέτοιες φορητές συσκευές παρακολουθήσεων – κόστους 200.000 έως 400.000 ευρώ – για να υποκλέπτουν τις συνομιλίες ανταγωνιστών τους.
Τότε δεν υπήρχε κανείς έλεγχος από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και η νόμιμη χρήση στο «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ αφηνόταν μόνο στον εσωτερικό έλεγχο της ΕΥΠ και στο φιλότιμο των χρηστών του.
Την περίοδο 2005-2006 υπήρξαν παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, ανάμεσα σε αυτούς και του κ. Καμμένου, που συνέδεσαν το «βαλιτσάκι» με τη μεγάλη «υπόθεση των υποκλοπών» και τα 14 τηλέφωνα-σκιές.
Ωστόσο αυτή η σύνδεση αποδείχθηκε «χωρίς αντίκρισμα» αφού οι συγκεκριμένες υποκλοπές αποδείχθηκε ότι είχαν οργανωθεί από κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα, ερήμην των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.
Ακόμη τότε είχε δημιουργηθεί σύγχυση με τη δράση μιας άλλης ομάδας «ειδικής δράσης» της ΕΥΠ που λειτουργούσε στο πλαίσιο της Γ’ Διεύθυνσης.
Χρησιμοποιούσε μικροκάμερες, συστήματα εποπτείας (τα είχε αποκτήσει από ευρωπαϊκό πρόγραμμα της εταιρείας αντιμετώπισης της απάτης OLAF) αλλά επισήμως δεν φερόταν να χρησιμοποιεί το «βαλιτσάκι της ΕΥΠ».

Από την παρανομία στη νομιμότητα

Την περίοδο 2007-2008 όλα άλλαξαν γιατί από τότε η ΕΥΠ και στη συνέχεια η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πήραν κεντρικά σταθερά συστήματα υποκλοπών από τη γερμανική εταιρεία SYBORG, που διασυνδέονταν με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και παρακολουθούν καθημερινά μαζικά 1.000-1.500 κινητά τηλέφωνα, συνδέσεις Internet κ.λπ.
Οι συσκευές αυτές έχουν έδρα στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη σε γειτονικά γραφεία και έχουν πέρα από τις ογκώδεις καταγραφικές συσκευές και συστήματα ανάλυσης κ.λπ. Παρόμοιο σύστημα βρετανικής προέλευσης διαθέτει και η Διεύθυνση Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. που εδρεύει στον 8ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ.
Για όλες αυτές τις νόμιμες συνακροάσεις προαπαιτείται τυπικά δικαστική απόφαση ενώ τηρούνται σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία. Στο πλαίσιο όμως της αγοράς του κεντρικού συστήματος δόθηκαν στην ΕΥΠ – πιο εξελιγμένες από τα παλιό βαλιτσάκι – άλλες δύο φορητές συσκευές για «συμπληρωματική χρήση» που και αυτά υπόκεινται στους ίδιους κανόνες.
Ωστόσο σε μια έκθεση της ΑΔΑΕ το 2014 υπάρχει αναφορά ότι εντοπίστηκαν προβλήματα που αφορούν τη μη ορθή τήρηση ή τη διαγραφή των log files, δηλαδή των ηλεκτρονικών αρχείων των συσκευών.
Προκειμένου μέσω αυτών να διαπιστωθεί αν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που έγιναν με τις φορητές συσκευές υποκλοπών αντιστοιχούν στα αιτήματα και στα έγγραφα των αρμοδίων δικαστικών συμβουλίων ή στις εισαγγελικές διατάξεις.
Τότε λοιπόν δόθηκε διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα με τα βαλιτσάκια θα διορθωθεί. Σύμφωνα με τεχνικούς «λόγω της ευρείας χρήσης του δικτύου 3G και 4G από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και αυτές οι φορητές συσκευές έχουν ουσιαστικά εξουδετερωθεί όσον αφορά τις συνακροάσεις και προσφέρουν αρωγή μόνο στον εντοπισμό στίγματος του χρήστη».
Σύμφωνα λοιπόν με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «όταν λέει κάποιος ότι μπορεί να τον παρακολουθεί το βαλιτσάκι της ΕΥΠ προφανώς το συγχέει με το κεντρικό σταθερό σύστημα επισυνδέσεων με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που έχει έδρα στο κτίριο της Κατεχάκη και όχι με κάποιο φορητό σύστημα που υποτίθεται ότι τον ακολουθεί. Και το σταθερό αυτό σύστημα έχει αρκετές «ασφαλιστικές δικλίδες» και σύστημα δικαστικής επιστασίας. Τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει αναφορές για τυχόν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων όπως του κ. Αντώνη Σαμαρά, του κ. Πάνου Σκουρλέτη αλλά και προσφάτως της κυρίας Βαλαβάνη, χωρίς ωστόσο επιβεβαίωση.Δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση για τα υπερεκτιμημένα βαλιτσάκια της ΕΥΠ που έχουν πολύ μικρής σημασίας ρόλο, και οι μαζικές συνακροάσεις γίνονται με άλλον τρόπο».



HeliosPlus

===========================================


[9]

Οι data hackers (και το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ)




Ας θυμηθούμε το “βαλιτσάκι” της ΕΥΠ (Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) που έγινε πασίγνωστο τελευταία και επιχειρείται να γίνει αποδεκτή η χρήση του για την παρακολούθηση πολιτών, αξιοποιώντας τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών, ενώ παράλληλα πέρασε στα ψιλά η αποκάλυψη ότι παρακολουθούσε ολόκληρες περιοχές στη Χαλκιδική όπου αναπτύσσεται το κίνημα των κατοίκων κατά της εξόρυξης χρυσού και ποιος ξέρει πού αλλού...
Η δήθεν έκπληξη των ΜΜΕ αυτές τις ημέρες για τις παρακολουθήσεις –που τις πληροφορήθηκαν, λέει, από το περιοδικό Spiegel!--θα έπρεπε να προκαλεί θυμηδία αν δεν υπογράμμιζε το απύθμενο της υποκρισίας τους. Το παρακάτω άρθρο παρουσιάζει την τεχνολογία και τα συστήματα παρακολούθησης που κατασκευάζουν μεγάλες εταιρείες για λογαριασμό κυβερνήσεων και μυστικών υπηρεσιών έναντι αδρής αμοιβής από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, που είναι και οι στόχοι παρακολούθησης.

  Ο Μεγάλος Αδελφός σας παρακολουθεί. Μέσα στο κινητό σας τηλέφωνο και κρυμμένος πίσω από τον περιηγητή σας στον παγκόσμιο ιστό υπάρχουν ελάχιστα γνωστά προϊόντα λογισμικού που πουλιούνται από εργολάβους σε κρατικές υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να παρακολουθούν κάθε πλευρά της ζωής μας. Δεν πρόκειται για φαντασιοπληξίες των θεωρητικών της συνωμοσίας. Αυτές οι τεχνολογίες εγκαθίστανται πλέον σε όλες τις μηχανές δεδομένων από εταιρείες που τις πωλούν στην Ουάσιγκτον [και σε άλλες κυβερνήσεις] με σκοπό το κέρδος.
    Βεβαίως, όταν πωλούν σε εμάς προϊόντα λογισμικού δεν αναφέρουν τίποτε. Όχι, το μήνυμα είναι πολύ πιο σαγηνευτικό: Τα δεδομένα, αρέσκεται να λέει η Σίλικον Βάλεϊ, είναι το νέο πετρέλαιο. Και το μήνυμά της είναι σαφές: μπορούμε να μετατρέψουμε τις ψηφιακές πληροφορίες σας σε καύσιμα για κέρδη και ευχαρίστηση – απλώς δώστε μας πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας, στην αλληλογραφία σας, στην προσωπική σας ιστορία και στη διασκέδαση που προτιμάτε.
    Παίξατε ποτέ το Farmville? Μπήκατε στο Foursquare? Ακούσατε μουσική στο Pandora? Αυτές οι νέες κοινωνικές εφαρμογές έρχονται με μια εμφανή ετικέτα τιμής: τις ενοχλητικές διαφημίσεις που νομίζουμε πως είναι η αμοιβή που πρέπει να πληρώσουμε για τη διασκέδασή μας. Όμως υπάρχει και μια άλλη τιμή , πιο κρυφή – το πλήθος των στοιχείων για τους εαυτούς μας που παραχωρούμε. Όπως ακριβώς το αργό πετρέλαιο, αυτά τα στοιχεία μπορούν να ραφιναριστούν και να παραχθούν πολλά άλλα προϊόντα ...
    Κι εμείς δίνουμε πρόθυμα όλες αυτές τις πληροφορίες στις μεγάλες εταιρείες δεδομένων, προκειμένου, σε αντάλλαγμα, να διευκολύνουν τις επικοινωνίες μας και να μας παράσχουν διασκεδάσεις. Π.χ. η Google, η οποία προσφέρει δωρεάν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο , αποθήκευση δεδομένων και τηλεφωνικές κλήσεις σε πολλούς από εμάς ή η Verizon, που χρεώνει τα έξυπνα τηλέφωνα και τα σταθερά. Οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να αποσυρθούμε απ' αυτές, όπως πιστεύουμε, και μπορούμε να διαγράψουμε τις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες από το Facebook ή το Twitter.
    Όμως υπάρχει και ένα άλλο είδος εταιρειών δεδομένων το οποίο δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι: οι υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις που βοηθιούνται από τις προσωπικές πληροφορίες μας προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στις υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης να ανασκάψουν το παρελθόν και το παρόν μας. Μερικές απ' αυτές τις ενέργειες είναι νόμιμες, εφόσον πολλοί από εμάς έχουν υπογράψει συμβόλαια που παραχωρούν δικαιώματα πάνω στις πληροφορίες μας με ηλεκτρονικές φόρμες τις οποίες ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν ποτέ, αλλά οι περισσότερες είναι αμφιλεγόμενες, για να το θέσουμε ευγενικά.
    Αυτή η δεύτερη ομάδα εταιρειών αποτελείται από επιχειρήσεις που έχουν καταστήσει επάγγελμα την παρακολούθηση. Γενικά δουλεύουν ή πωλούν τα προϊόντα τους στο κράτος – με άλλα λόγια, πληρώνονται από τους φόρους μας-- αλλά δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Η Harris Corporation παρέχει τεχνολογία στο FBI για να ανιχνεύει, μέσω των κινητών τηλεφώνων μας, πού πάμε. Η Glimmerglass παράγει εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι μυστικές υπηρεσίες για να υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μας με το εξωτερικό. Και εταιρείες όπως η James Bimen Associates σχεδιάζουν λογισμικό για να μπαίνουν λαθραία στους υπολογιστές σας.
    Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία εταιρειών: οι μεσίτες δεδομένων όπως η εταιρεία Acxiom που έχει την έδρα της στο Άρκανσο. Αυτού του τύπου οι εταιρείες παρακολουθούν ό,τι ερευνούμε στο Google και πωλούν τις πληροφορίες σε διαφημιστές. Διευκολύνουν έτσι το Target να πουλά μωρουδίστικα σε έφηβες εγκύους, αλλά επίσης μπορούν να παρακολουθούν τις αναγνωστικές μας συνήθειες και τα ερωτήματα που θέτουμε στο Google σχεδόν για τα πάντα, από την πορνογραφία μέχρι την τρομοκρατία, προφανώς για να μας πουλήσουν Viagra και πυροβόλα όπλα.
    Εντοπισμός
 
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν πρόσφερε στον κόσμο μια σπουδαία υπηρεσία λέγοντάς μας τις ακριβώς κάνει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και πώς δελέασε, απείλησε και τρομοκράτησε τις εταιρείες της πρώτης κατηγορίας για να της παραδώσουν τα δεδομένα μας.[...] Μετά απ' αυτό, ίσως σκέφτεστε να αλλάξετε παρόχους και από την AT&T να πάτε στην T-Mobile ή στην Dropbox για πιο ασφαλές SpiderOak. Στο κάτω κάτω, ποιος θέλει να ακούνε τα τηλεφωνήματά του και να παρακολουθούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες του ανώνυμοι κρατικοί γραφειοκράτες;
    Ωστόσο, απ' αυτή τη συζήτηση λείπουν οι εταιρείες που κάνουν συμβόλαια για να εισβάλουν στα σπίτια μας μέρα μεσημέρι και να κλέβουν όλες τις πληροφορίες με χρήματα των φορολογουμένων. Μιλάμε για έναν κλάδο πολλών δισ. δολαρίων τα εργαλεία του οποίου διατίθενται σ' αυτές τις εταιρείες προκειμένου να τα πωλούν σε άλλους ή να τα χρησιμοποιούν οι ίδιες για κέρδος ή υποκατάστατα διασκέδασης.


Τι κάνουν αυτές οι εταιρείες και ποιες είναι;
    Η πιο απλή μορφή της τεχνολογίας παρακολούθησης είναι ένας παγιδευτής IMSI. (Το IMSI σημαίνει Διεθνής Ταυτότητα Συνδρομητή Κινητής Τηλεφωνίας, που είναι μοναδική για κάθε κινητό τηλέφωνο.) Αυτές οι φορητές συσκευές τοποθετούνται σαν μικροί πύργοι κινητής τηλεφωνίας και μπορούν να πιάσουν όλα τα σήματα κινητών σε μια περιοχή. Έτσι, μπορούν να ταυτοποιούν και να εντοπίζουν όλους τους χρήστες κινητών σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Ορισμένες συσκευές  είναι αρκετά μικρές για να χωρούν σε μία βαλίτσα και άλλες δεν είναι μεγαλύτερες από ένα κινητό τηλέφωνο. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο παγιδευτής του IMSI παγιδεύει τα τηλέφωνα στέλνοντας , ασύρματα, δεδομένα.
    Τοποθετώντας αρκετούς τέτοιους παγιδευτές σε μια περιοχή και μετρώντας την ταχύτητα των απαντήσεων ή των “κουδουνισμάτων” ενός τηλεφώνου, ένας αναλυτής μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση οποιουδήποτε κρατά ένα κινητό ακόμη και όταν δε το χρησιμοποιεί.
    Μία από τις μεγάλες εταιρείες σ' αυτό το πεδίο είναι η Harris Corporation της Μελβούρνης, που έχει την έδρα της στη Φλόριντα[...], στην οποία έχει παραχωρήσει συμβόλαια 7 εκατ. δολαρίων το FBI από το 2001, κυρίως για εξοπλισμό ραδιο-επικοινωνιών. Επί χρόνια, η εταιρεία σχεδιάζει λογισμικό για το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών περί Εγκλημάτων του FBI, προκειμένου να ανιχνεύονται εξαφανισμένοι, πρόσφυγες, εγκληματίες και κλοπιμαία.
    Η Harris αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχει σχεδιάσει έναν παγιδευτή IMSI για λογαριασμό του FBI. Πράκτορες του FBI κατέθεσαν σε δικαστήρια ότι τέτοιου είδους συσκευές χρησιμοποιούνται τουλάχιστον από το 2002. Άλλες εταιρείες, όπως η James Bimen Associates της Βιρτζίνια, έχουν σχεδιάσει λογισμικό που βοηθά το FBI να παρεισφρέει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπως βεβαιώνει μια έρευνα του Κρις Σογκόιαν της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών(ACLU).
    Το FBI δεν το διέψευσε. Η υπηρεσία “μισθώνει ανθρώπους που έχουν ικανότητα παρείσφρησης (χάκερ) και αγοράζει εργαλεία που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά”, είπε πρόσφατα στη “Wall Street Journal” ένας πρώην αξιωματούχος του τμήματος του FBI για τον κυβερνοχώρο. [...]
    Οι τεχνολογίες που εκμεταλλεύονται αυτού του είδους οι εταιρείες βασίζονται συχνά στα ευάλωτα σημεία του λογισμικού. Λογισμικό παρείσφρησης μπορεί να εγκατασταθεί από ένα USB (“φλας” ή στικάκι) ή από μακριά ως επισυναπτόμενο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε κάποια ενημέρωση ενός προγράμματος. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί, ένας αναλυτής μπορεί να ψάχνει στα αρχεία του υπολογιστή σας, να καταγράφει κάθε χτύπημα του πληκτρολόγιου και να παίρνει εικόνες της οθόνης κάθε δευτερόλεπτο. Π.χ. η εταιρεία , SS8 στη Milpitas, της Καλιφόρνιας, πουλάει λογισμικό που ονομάζεται Intellego το οποίο, όπως λέει η ίδια η εταιρεία, δίνει τη δυνατότητα στις μυστικές υπηρεσίες να “βλέπουν ό,τι βλέπουν [όσοι παρακολουθούνται], σε πραγματικό χρόνο”, συμπεριλαμβανομένων “των πρόχειρων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, των επισυναπτόμενων, των φωτογραφιών και των βίντεο”. Αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να ανοίξει από μακριά τα μικρόφωνα ενός τηλεφώνου ή ενός υπολογιστή και τις κάμερες ενός κινητού ή ενός υπολογιστή, για να κατασκοπεύεται ο παρακολουθούμενος σε πραγματικό χρόνο.
Σας χαρτογραφούν

    Αυτό που κάνει το FBI, όσο εκτεταμένο κι αν είναι, ωχριά συγκρινόμενο με αυτό που ονειρεύεται να κάνει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ: να υφαρπάξει και να αποθηκεύσει τα δεδομένα όχι μόνο μιας χώρας, αλλά ολόκληρου του πλανήτη. Αυτό έγινε απτή πραγματικότητα περίπου δύο δεκαετίες πριν, όταν ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών υιοθέτησε μαζικά την τεχνολογία των οπτικών ινών. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν μεταδίδονται πλέον ως ηλεκτρικά σήματα μέσω καλωδίων που μπορούσαν να δεχθούν παρεμβολές και ήταν στατικά, αλλά ως ακτίνες φωτός.
    Εμφανίζονται έτσι στη σκηνή εταιρείες όπως η Glimmerglass, άλλος ένας επιχειρηματικός όμιλος της βόρειας Καλιφόρνιας. Τον Σεπτέμβριο του 2002, η Glimmerglass άρχισε να πουλάει ένα προϊόν που είχε πατεντάρει πρόσφατα και αποτελούνταν από 210 μικροσκοπικούς καθρέφτες επικαλυμμένους με χρυσό, στερεωμένους σε μικροσκοπικούς μεντεσέδες που ήταν εγχάρακτοι πάνω σε ένα μόνο ημιαγωγό σιλικόνης. Αυτό το προϊόν βοηθά τη μετάδοση δεδομένων ως ακτίνων φωτός στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που μεταφέρουν το 90% των διασυνοριακών δεδομένων των τηλεπικοινωνιών. Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι στοιχίζει ελάχιστα, είναι πάμφθηνη δηλαδή και –προς μεγάλη εξυπηρέτηση των μυστικών υπηρεσιών-- οι ακτίνες φωτός μπορούν να αντιγραφούν εύκολα χωρίς αξιοσημείωτη απώλεια ποιότητας.
    "Με τα έξυπνα οπτικά συστήματα (IOS) της Glimmerglass, κάθε σήμα που ταξιδεύει σε μια οπτική ίνα μπορεί να ανακατευθυνθεί σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, χωρίς να επιδράσει δυσμενώς στην κυκλοφορία δεδομένων του πελάτη”, λέει η εταιρεία στο επίσημο σάιτ της.
    Η Glimmerglass δεν αρνείται ότι ο εξοπλισμός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μυστικές υπηρεσίες, για να συλλέγουν τα δεδομένα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνει ότι αυτό συμβαίνει. “Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία των τρισδιάστατων μικροηλεκτρομηχανικών συστημάτων μας –όπως χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και διάφορες υπηρεσίες-- αξιοποιείται στη συλλογή πληροφοριών από αισθητήρες, δορυφόρους και υποθαλάσσια συστήματα οπτικών ινών”, ανέφερε ο Κιθ Μέι, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Glimmerglass στο εμπορικό περιοδικό Aviation Week, το 2010. "Έχουμε αναπτυχθεί σε αρκετές χώρες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή για νόμιμες υποκλοπές”.
    Σε μια μη δημοσιεύσιμη μπροσούρα, η Glimmerglass παρουσιάζει μια σειρά από γραφικά που, όπως ισχυρίζεται, δείχνουν τι ακριβώς μπορεί να κάνει το λογισμικό της. Το ένα σχήμα παρουσιάζει το οπτικό πλέγμα μηνυμάτων στο Facebook ενός προφανώς πλασματικού “Τζον Σμιθ”. Το προφίλ του συνδέεται με έναν αριθμό άλλων ατόμων (που ταυτοποιούνται με εικόνες, ονόματα χρήστη και ID) μέσω βελών που δείχνουν πόσο συχνά συνδέεται με τον καθένα απ' αυτούς. Μια δεύτερη γραφική παράσταση δείχνει ένα πλέγμα τηλεφωνικών κλήσεων που έκανε ένα άτομο, το οποίο επιτρέπει σε ένα χειριστή να επιλέξει και να ακούσει οποιαδήποτε συνομιλία του. Και άλλες γραφικές παραστάσεις δείχνουν πώς χρησιμοποιείται το λογισμικό της Glimmerglass για να παρακολουθούνται το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι συνομιλίες με άμεσα μηνύματα.
    "Η πρόκληση του χειρισμού πληροφοριών έχει μετατραπεί σε πρόκληση χειρισμού του φωτός”, αναφέρει μια βιντεοσκοπημένη ανακοίνωση της εταιρείας που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της. "Με την Glimmerglass, οι πελάτες έχουν πλήρη έλεγχο των μαζικών ροών πληροφοριών από τη στιγμή της πρόσβασής τους σ' αυτές”. Αυτή η παρουσίαση απεικονίζει την τεχνολογία που περιγράφηκε στα έγγραφα που έδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν στην εφημερίδα "Guardian" .
Μπορούν να προβλέψουν τις κινήσεις σας

    Το να μπορεί μια μυστική υπηρεσία να ακούει λαθραία τις τηλεφωνικές συνομιλίες, να καταγράφει τοποθεσίες και να εισβάλει στους υπολογιστές αποτελεί μόνο ένα μέρος των εργαλείων που προσφέρουν οι ιδιωτικές εταιρείες, που ψάχνουν να βρουν τα δεδομένα σας, στις μυστικές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης [ή σε υπηρεσίες άλλων χωρών]...
    Εκείνο που πραγματικά θέλει η κυβέρνηση όμως δεν είναι απλώς η ικανότητα να εξορύσσει, αλλά και να ραφινάρει αυτό τον πλούτο πληροφοριών μετατρέποντάς τον σε δεδομένα υψηλής αξίας για τις έρευνές της, που αφορούν το πώς οργανώνουμε τα δεδομένα μας για να συνάπτουμε ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ μας, πού επιλέγουμε ακόμη και να φάμε ή πώς ανακαλύπτουμε νέες μουσικές στα τηλέφωνα και στους υπολογιστές μας.
    Αυτές οι τεχνολογίες-- που αποκαλούνται εργαλεία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων ή σημειωτικής ανάλυσης -- προσφέρονται τώρα από τις ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνολογία παρακολούθησης ως μέθοδο για τον εντοπισμό απειλών που θα μπορούσαν να προέλθουν από τις αλματωδώς αυξανόμενες ομάδες διαδηλωτών ή πολιτικών ακτιβιστών που επικοινωνούν διαδικτυακά. Π.χ. πάρτε τη Raytheon, μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού, που κατασκευάζει τους πυραύλους αέρος-αέρος Sidewinder , τους πυραύλους αέρος-εδάφους Maverick, τους πυραύλους επιφανείας-αέρος Patriot και τους εκτοξευόμενους από υποβρύχια πυραύλους Tomahawk. Το τελευταίο προϊόν της είναι ένα πακέτο λογισμικού με το όνομα “Riot” για το οποίο η εν λόγω εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να πάνε οι άνθρωποι μετά από ένα γεγονός, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που αποσπά δεδομένα από κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Foursquare, και το Twitter.
    Το λογισμικό της Raytheon που φέρει την ονομασία Τεχνολογία Ταχείας Επικάλυψης Πληροφοριών (Rapid Information Overlay Technology -- αυτά τα αρχικά φτιάχνουν το ακρωνύμιο Riot που ,--κατά σύμπτωση άραγε;-- σημαίνει και αναταραχή/διασάλευση της τάξης) αποσπά δεδομένα για τοποθεσίες από φωτογραφίες και σχόλια που αναρτούν διάφορα άτομα και τα αναλύει. Το αποτέλεσμα είναι μια ποικιλία αραχνοειδών διαγραμμάτων που , όπως υποστηρίζει η εταιρεία, θα δείχνουν τι θα κάνουν την επόμενη στιγμή τα άτομα-στόχοι, τι τους αρέσει να κάνουν και με ποιους επικοινωνούν ή είναι πιθανόν να επικοινωνήσουν στο άμεσο μέλλον.
    Μια βιντεοσκοπημένη επίδειξη αυτού του λογισμικού με χρονολογία 2010 παρουσιάστηκε πρόσφατα διαδικτυακά από την εφημερίδα "Guardian".  Στο βίντεο, ο Ράιαν Ερτς της Raytheon δείχνει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό Riot για να ανιχνεύσει τις κινήσεις του “Νικ” --υπαλλήλου της εταιρείας-- προκειμένου να προβλέψει την πιο κατάλληλη στιγμή και τον πιο κατάλληλο χώρο για να του κλέψει τον υπολογιστή του ή για να τοποθετήσει σ' αυτόν λογισμικό κατασκοπίας. “Η έκτη απογευματινή φαίνεται πως είναι η ώρα που επισκέπτεται συχνά το γυμναστήριο”, λέει ο Ερτς. “'Έτσι αν θέλετε ποτέ να γραπώσετε τον Νικ –ή τον φορητό υπολογιστή του-- πρέπει να επισκεφθείτε το γυμναστήριο στις 6 μ.μ. τη Δευτέρα”. [...]
    "Το Riot είναι ένα μεγάλο σύστημα ανάλυσης δεδομένων και δουλεύουμε γι' αυτό από κοινού με τη βιομηχανία, τα εθνικά εργαστήρια και εμπορικούς εταίρους ώστε να μετατρέπουμε μεγάλες ποσότητες δεδομένων σε χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να ανταποκριθεί στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες ανάγκες ασφαλείας”, είπε στην εφημερίδα “Guardian” ο Τζέαρντ Άνταμς, εκπρόσωπος του τμήματος πληροφοριών και πληροφορικής της Raytheon. Η εταιρεία αρνείται ότι το Riot έχει αγοραστεί μέχρι στιγμής, αλλά υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμες να αγοράσουν τέτοια συστήματα.
    Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2012, το FBI ανάρτησε μια αίτηση για εφαρμογές που θα του έδιναν τη δυνατότητα “αυτόματης έρευνας και άμεσης συλλογής από τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter και άμεσης μετάφρασης των ξενόγλωσσων tweets στα αγγλικά". Τον Ιανουάριο του 2013, η Υπηρεσία Ασφαλείας Μεταφορών των ΗΠΑ ζήτησε από τις εταιρείες στις οποίες δίνει εργολαβίες να προτείνουν εφαρμογές “για μια εκτίμηση ρίσκου στις αερομεταφορές από κάποιο συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου”, χρησιμοποιώντας “ειδικές πηγές μη κυβερνητικών δεδομένων, που είναι επίκαιρα, ακριβή και πλήρη”.
    Όσοι αγωνίζονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων λένε ότι το σύστημα Riot είναι πολύ ανησυχητικό. "Αυτού του είδους το λογισμικό επιτρέπει στις κρατικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τους πάντες”, είπε στο NBC News ο Τζίντζερ ΜακΚόλ, επικεφαλής του Κέντρου Πληροφοριών για τα Ηλεκτρονικά Προσωπικά Δεδομένα , του προγράμματος Ανοικτή Κυβέρνηση. [...]
    Το ραφινάρισμα των καυσίμων μάς έχει επιτρέψει να ταξιδεύουμε σε μεγάλες αποστάσεις με λεωφορεία, τρένα, αυτοκίνητα και αεροπλάνα για την ευχαρίστησή μας ή για να αποκομίζουμε κέρδος, αλλά με ένα ακούσιο κόστος: τη σταδιακή υπερθέρμανση του πλανήτη. Παρόμοια, η επεξεργασία των δεδομένων μας μέσω κοινωνικών εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για διασκέδαση, κέρδος και παρακολούθηση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες προκαλεί επίσης κόστος: τη σταδιακή υπονόμευση των προσωπικών δεδομένων μας και τελικά της ελευθερίας του λόγου.
    Προσπαθήσατε ποτέ να βάλετε τις φωνές σε μια κάμερα παρακολούθησης; Ξέρετε ότι υπάρχει εκεί και λειτουργεί. Ξέρετε ότι κάποιος παρακολουθεί αυτό που καταγράφει, αλλά δεν αποκρίνεται στα παράπονα, τις απειλές ή τις επιθέσεις. Στην πραγματικότητα, μόνο σας παρακολουθεί με απαγορευμένο τρόπο. Σήμερα, το κράτος παρακολούθησης έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά στις μηχανές των δεδομένων μας που ούτε καν διαμαρτυρόμαστε , επειδή οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας μας έχουν πείσει ότι πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι μ' αυτές για να νιώθουμε ευτυχία.
    Με τη μεγάλη βοήθεια αυτών των εταιρειών, ο Μεγάλος Αδελφός έχει ήδη κερδίσει τη μάχη της παρακολούθησης όλων μας κάθε στιγμή – εκτός αν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε.
Ο Pratap Chatterjee είναι εκτελεστικός διευθυντής του CorpWatch (Παρατηρητηρίου των Εταιρειών) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ. Έχει γράψει τα βιβλία Halliburton's Army (Nation Books) και Iraq, Inc. (Seven Stories Press).


Ο Pratap Chatterjee είναι εκτελεστικός διευθυντής του CorpWatch (Παρατηρητηρίου των Εταιρειών) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ. Έχει γράψει τα βιβλία Halliburton's Army (Nation Books) και Iraq, Inc. (Seven Stories Press)
Πηγή: tomdispatch.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτησεις – Απαντησεις #3 για το Dark Web – Deep Web

Ερωτησεις – Απαντησεις # 3 για το Dark Web – Deep Web 3 τρόποι για να ανακτήσετε τον hack αρισμενο λογαριασμό στο Facebook ...