Εφαρμογές εντοπισμού από τον ίδιο το χρήστη
Υπάρχουν εφαρμογές παρακολούθησης του android, iOS ή windows phone που μπορεί κανείς να εγκαταστήσει για να βρεί το τηλέφωνό του αν το χάσει στο μέλλον.
Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες από αυτές για android διαθέσιμες στο google play:
Wheres my Droid
Find my Lost Phone
Where is my Phone?
Υπηρεσίες
εντοπισμού της Google
Αλλά ακόμα κι αν δεν έχει εγκαταστήσει κάποια από αυτές, εφόσον έχει τα στοιχεία του λογαριασμού του android (τον λογαριασμό google, username/password) μπορεί να βρεί την τοποθεσία που βρίσκεται και να το κάνει να ηχήσει αν είναι κοντά για να το βρεί. Αν κάποιος τρίτος γνωρίζει τα στοιχεία του google λογαριασμού μας, μπορεί να εντοπίσει ανα πάσα στιγμή την τοποθεσία του android κινητού μας.
Αυτό γίνεται μέσα από την υπηρεσία google "find my phone" ή τον google device manager.
Ο τρόπος που σε εντοπίζει δεν απαιτεί GPS, υπολογίζει την απόσταση από τις κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και το βρίσκει με απόκλιση 10 μέτρων, ανάλογα πάντα με το πλήθος των κεραιών κινητής που δέχεται σήμα. Για να οριστεί το σημείο σε περιοχή 2 διαστάσεων ως γνωστό, χρειάζονται τουλάχιστον 3 σημεία ραδιο-διόπτευσης, δηλαδή τουλάχιστον 3 κοντινές κεραίες κινητής. Αλλά και με μια κεραία μπορεί να εντοπιστεί με μεγαλύτερη όμως απόκλιση. Εκεί υπολογίζονται κι άλλοι παράγοντες, π.χ. αν το σήμα κινείται με ταχύτητα 80-100 χλμ/ώρα, μάλλον βρίσκεται σε αυτοκινητόδρομο άρα έχουμε άλλο ένα σημείο διόπτευσης, την πορεία του αυτοκινητόδρομου.
Παρακολούθηση-Κρατικός/Παρακρατικός
έλεγχος
Αν ο χρήστης χρειάζεται τα στοιχεία του λογαριασμού του για να εντοπίσει το κινητό του, η ασφάλεια δεν χρειάζεται τίποτα. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να βρεί κάποιο κινητό τηλέφωνο από τον αριθμό κλήσης ή τον αριθμό IMEI (το σειριακό του κινητού) ακόμα κι αν έχει αλλάξει κάρτα SIM. Κι αυτό ισχύει για κάθε κινητό τηλέφωνο, παλιό ή νέο, με android ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα.
Αν π.χ. γίνει κάποια παράνομη πράξη σε μια περιοχή, οι ασφαλίτες βγάζουν μια λίστα υπόπτων που ανιχνεύτηκαν στην περιοχή από τις κεραίες κινητής. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν κατηγορηθεί άτομα μόνο με αυτό το στοιχείο και το ποινικό τους μητρώο.
Βέβαια σε πολυσύχναστες περιοχές όπως οι μεγάλες πόλεις είναι δύσκολο να αποδεχτεί το δικαστήριο την ενοχή υπόπτου μόνο με αυτό το στοιχείο και οι ύποπτοι αθωώνονται. Αλλά σε ερημικές περιοχές έχουν στοιχειοθετηθεί κατηγορίες ληστείας και έχουν υπάρξει καταδίκες με μόνο στοιχείο τον εντοπισμό του κινητού.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα με το βαθμό που θεωρείται ύποπτος κάποιος πολίτης, εφαρμόζεται από την ασφάλεια παρακολούθηση του κινητού του, ακόμα και επί 24ώρου βάσεως. Τα στοιχεία κρατούνται σε ανάλογες βάσεις δεδομένων και συσχετίζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα γύρω από τον ύποπτο (επαφές του, συνομιλίες του, sms που έστειλε κλπ) προκειμένου να στοιχειοθετηθεί κατηγορία.
Στην Ευρώπη οι ασφαλίτες και οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν εξειδικευμένο software όπως το Dfuze 360 της ISS πάνω στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί και οι Ελληνες ασφαλίτες. Η πρόσβαση τους στο Dfuze επιτυγχάνεται και από το δρόμο, από ανάλογη εφαρμογή που εγκαθίσταται στα κινητά τους. Το Dfuze με τη σειρά του έχει πρόσβαση στις περισσότερες υπηρεσίες δικτύου που έχουν πρόσβαση βάσει νόμου ή μη, οι ανάλογες κρατικές υπηρεσίες.
Να σημειωθεί επίσης ότι η παρακολούθηση έγκειται στη διακριτική ευχαίρια των ασφαλιτών. Δηλαδή παρακολουθούν όποιον θέλουν κι όποιον δε θέλουν δεν τον παρακολουθούν.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της δολοφονίας Φύσσα, κατα την οποία οι ασφαλίτες επέλεξαν να ΜΗΝ πάρουν αναφορά για τη συνδεσιμότητα των κινητών των νεοναζί που βρίσκονταν στην περιοχή, πράγμα που έγινε η αιτία να τεθούν σε διαθεσιμότητα κάποιοι από αυτούς. Είναι αποκαλυπτική η δήλωση του νεοναζί βουλευτή Γερμενή έξω από τη ΓΑΔΑ ότι "ξήλωσαν την ασφάλεια και την ΕΥΠ για να μας συλλάβουν".
Αντίθετα, πολλοί αναρχικοί/αντιεξουσιαστές έχουν συλληφθεί για "καγγελάκι" με μόνο στοιχείο τη συνδεσιμότητα του κινητού τους σε περιοχή επεισοδίων.
Αν τελικά "ξηλώθηκαν" οι φιλοναζιστές ασφαλίτες δεν οφείλεται σε κάποιες "δίκαιες" οργανωτικές δομές του κρατικού μηχανισμού αλλά σε πολιτική απόφαση της τότε κυβέρνησης (οι ίδιοι οι νεοναζί δημοσίευσαν τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαμαρά -που προέρχονταν επίσης από ασφαλίτες- που έδινε την εντολή στον ανακριτή "αυτούς γάμησέ τους" αναφερόμενος στους ναζί) που είδε ανταγωνιστικά το χώρο των νεοναζί. Δηλαδή, οι ασφαλίτες που έκαναν "τα στραβά μάτια" στους δολοφόνους της χ.α. δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκαναν και σίγουρα δεν περίμεναν να υπάρξουν επιπτώσεις. Αλλωστε η διαθεσιμότητα δε σημαίνει απόλυση, σημαίνει ότι θα γίνει Ε.Δ.Ε. (ένορκη διοικητική εξέταση) στις οποίες Ε.Δ.Ε. κατα κανόνα οι ασφαλίτες καλύπτονται από τους επίσης ασφαλίτες που διεξάγουν την έρευνα.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του διευθυντή της Γ' διεύθυνσης αντικατασκοπείας της ΕΥΠ και υπεύθυνου για το περιβόητο "βαλιτσάκι" των τηλεφωνικών υποκλοπών Δήμου Κούζηλου, συγγενή του βουλευτή Α' Πειραιά της χ.α. Νίκου Κούζηλου που υποχρεώθηκε σε παραίτηση (από τη θέση του διευθυντή, όχι από την υπηρεσία του) λόγω αποδεδειγμένων (πέραν των συγγενικών σχέσεων) διασυνδέσεων με τη νεοναζιστική συμμορία, στις 27/9/2013. Η πρόσβαση του συγκεκριμένου ατόμου σε ευαίσθητες πληροφορίες-προιόντα υποκλοπών, ακόμα και συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού, έδωσε τη δυνατότητα στους νεοναζί να αξιοποιούν τέτοιες πληροφορίες ακόμα και μετά την παραίτησή του.
Αυτά για να απαλλαγούμε από αυταπάτες "δικαιοσύνης" και "ισονομίας" σε εξουσιαστικό περιβάλλον. Οτι κι αν επιλέξει ο "κυρίαρχος λαός", ότι νόμους κι αν ψηφίσει η βουλή, αρκεί η παρεμβολή ενός φασίστα υπαλλήλου της ασφάλειας για να αποποινικοποιηθεί η ανθρωποκτονία για κάποιους και να ποινικοποιηθούν οι κοινωνικοί αγώνες για κάποιους άλλους.
Ο κοινωνικός πόλεμος διεξάγεται χωρίς κανόνες δεοντολογίας -όπως κάθε πόλεμος- και η κάθε πλευρά χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της.
Μέτρα
αντιπαρακολούθησης:
- Αν χρησιμοποιούμε επώνυμο αριθμό κλήσης (καταχωρημένο με το όνομά μας) και είμαστε "ύποπτοι", θεωρούμε βέβαιο ότι παρακολουθούμαστε σε 24ωρη βάση και τα δεδομένα κρατούνται για χρόνια.
- Αν δεν χρησιμοποιούμε επώνυμο αριθμό κλήσης αλλά χρησιμοποιούμε κινητό που έχουμε αγοράσει με τα στοιχεία μας, ισχύει το ίδιο.
- Αν χρησιμοποιούμε ανώνυμο κινητό και ανώνυμο αριθμό κλήσης και μας έχει προσαγάγει η αστυνομία/ασφάλεια μ'αυτό πάνω μας, έχει καταγραφεί, χαρτογραφηθεί και καταχωρηθεί στις βάσεις δεδομένων τους.
- Το ίδιο κι αν χρησιμοποιούμε ανώνυμη συσκευή και SIM αλλά έχουμε επαφές με τα ίδια άτομα που είχαμε και πριν.
- Το ίδιο ισχύει κι αν το χρησιμοποιούμε χωρίς κάρτα SIM ενώ έχει ταυτοποιηθεί η προηγούμενη κάρτα. Η συσκευή συνδέεται με τις κεραίες ακόμα και χωρίς SIM.
- Αν χρησιμοποιούμε ανώνυμη συσκευή και SIM αλλά έχουμε κάνει login από άλλη επώνυμη συσκευή (π.χ. το pc μας) στον λογαριασμό google που χρησιμοποιεί από επώνυμη σύνδεση (π.χ. από το wifi του σπιτιού μας)έστω και μία μοναδική φορά, το θεωρούμε ταυτοποιημένο. Ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε VPN ή proxy.
- Αν έχουμε συνδεθεί με ανώνυμη συσκευή και ανώνυμη κάρτα SIM από επώνυμη σύνδεση (π.χ. από το wifi του σπιτιού μας) έστω και μία μοναδική φορά, το θεωρούμε ταυτοποιημένο. Ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε VPN ή proxy.
- Αν έχουμε χρησιμοποιήσει ανώνυμη συσκευή και ανώνυμη κάρτα SIM για να συνδεθούμε σε κάποιο προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook) που έχουμε συνδεθεί στο παρελθόν από το pc μας ή από κάποια επώνυμη σύνδεση, το θεωρούμε ταυτοποιημένο.
- Αν έχουμε χρησιμοποιήσει ανώνυμη συσκευή και ανώνυμη κάρτα SIM για προσωπικές συνομιλίες με συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, το θεωρούμε ταυτοποιημένο.
- Η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιούμε για τις "νομοταγείς" συνομιλίες μας ένα κανονικά αγορασμένο κινητό, με κανονική SIM κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ανώνυμο, το χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ σε έκτακτες περιστάσεις και μετά το κλείνουμε βγάζοντας και τη μπαταρία. Το καλύτερο είναι να το κλείσουμε πριν πάμε στο σπίτι μας ή σε κάποιο χώρο που συνδέεται με την ταυτότητά μας. Επίσης δεν συνδεόμαστε στο λογαριασμό google που ενδεχομένως χρησιμοποιεί από πουθενά αλλού.
- Δεν κουβαλάμε ποτέ κινητό σε χώρους που ενδέχεται να συμβούν νομικά επιλήψιμες δραστηριότητες. Ακόμα κι αν δεν έχουμε καμιά πρόθεση να "παρανομήσουμε", ο εντοπισμός μας στο χώρο αποτελεί στοιχείο κατηγορίας. Η πρόθεσή μας δεν αποτελεί τεκμήριο αθωότητας.
- Σ'αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε κάρτα για καρτοτηλέφωνο την οποία αμέσως μετά καταστρέφουμε. Και γι' αυτό το λόγο:
- Δεν καταστρέφουμε ποτέ τα καρτοτηλέφωνα του δρόμου, ιδιαίτερα κατα τη διάρκεια πορειών, διαδηλώσεων, συγκρούσεων και μπάχαλων.
https://athens.indymedia.org/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου